“Primul ministru polonez Beata Szydlo a invitat pe un ton răspicat Uniunea Europeană să “respecte suveranitatea” Poloniei, în cadrul unei dezbateri asupra situaţiei statului de drept în ţara sa, trecută în revistă în Parlamentul European marţi la Strasbourg. “Pentru noi toţi ceea ce este important este ca noi să putem simţi sprijinul din partea UE, ca în deciziile referitoare la problemele interne ale ţării noastre să avem garanţia că suveranitatea noastră va fi respectată”, a pledat dna Szydlo, care a vorbit pentru prima oară în faţa eurodeputaţilor. Europarlamentarii ceruseră această dezbatere încă din decembrie, după anunţarea schimbărilor în legile privind tribunalul constituţional şi canalele media publice emise de noul guvern dominat de conservatorii partidului Lege şi Justiţie. Deschiderea de către Comisia Europeană la începutul lunii ianuarie a unei verificări privind respectarea statului de drept în Polonia, o premieră de la crearea sa în martie 2014, a amplificat interesul în jurul acestor schimbări la Strasbourg. “Suntem în prima etapă a procedurii de salvgardare”, a subliniat vicepreşedintele Comisiei Europene Frans Timmermans, responsabil de acest dosar din partea executivului european. “Un cadru care este o măsură preventivă”, a insistat el. “Vom angaja dialogul bazându-ne pe probe imparţiale şi în mod cooperant”, a promis Timmermans, într-un discurs introductiv care se voia cât mai obiectiv posibil. La rândul său, Beata Szydlo a afirmat că măsurile luate de guvernul său se aplică “respectând Constituţia”, legea şi tratatele europene. “Tribunalul constituţional funcţionează foarte bine în Polonia, este în perfectă stare. În urmă cu câteva ore, el a pronunţat o hotărâre”, a replicat dna Szydlo atacurilor care argumentau că reformele paralizaseră înalta instanţă juridică. “Polemica provocată de schimbări, în special în jurul numirii judecătorilor, trebuie rezolvată printr-un compromis politic în Polonia, este o problemă internă a Poloniei”, a insistat şefa guvernului polonez. La intrarea în sediul din Strasbourg al Parlamentului European, circa o sută de manifestanţi proguvernamentali, veniţi special într-un autocar de la Varşovia şi Cracovia, au agitat pancarte pe care era scris: “Priveşte, UE: democraţia poloneză se simte bine!” şi “Fiţi respectuoşi cu democraţia noastră !”. În replică, opozanţi polonezi s-au deplasat de asemenea la Strasbourg pentru a denunţa “acţiunile antidemocratice” ale unei “puteri cu tendinţe autoritare”, mai citim în Chicago Tribune.

“Atac la o universitate din Pakistan: Cel puţin 20 de morţi după ce atacatori a deschis focul în campus”, scrie The Guardian, în pagina electronică.

“Persoane înarmate au atacat miercuri o universitate din oraşul Charsadda, în nord-vestul Pakistanului, unde se auzeau focuri de armă şi explozii. Cel puţin 20 de personane  au fost ucise. Cel puţin 6 persoane înarmate s-au baricadat în campusul Universităţii Bacha Khan, în oraşul Charsadda din provincia Khyber-Pakhtunkhwa. Explozii au fost auzite în oraş, potrivit unor martori oculari.Charsadda se află la aproximativ 50 de kilometri de Peshawar, unde talibani au masacrat în 2014 peste 130 de elevi într-un atac la o şcoală. Potrivit unor surse citate de postul Geo TV, "teroriştii" au intrat în universitate la 6.30, ora României. Acest atac are loc la doar câteva zile după ce unele şcoli din Peshawar au fost închise în urma informaţii potrivit cărora militanţii pregăteau un atac.”

“Petrolul se prăbuşeşete sub 28 de dolari barilul”, titrează The Wall Street Journal.

 “Preţul petrolului s-a scufundat la minimul ultimilor 12 ani, ajungând sub 28 de dolari barilul pe pieţele din Asia miercuri dimineaţa, în condiţiile unei pieţe saturate. Pe New York Mercantile Exchange, petrolul cu livrare în Februarie a fost tranzacţionat la 27.55 de de dolari barilul, în scadere cu 0.91 dolari în sesiunea electronică Globex.

“Situaţia din Asia se înrăutăţeşte!”, scrie portalul de ştiri Business Insider.

“La o zi după o situaţie tensionată, pachetele de acţiuni cotate la bursele din China au căzut miercuri, trăgând după ele stocurile, mărfurile și valutele în întreaga regiune. La mijlocul sesiunii de tranzacţionare, Shanghai Composite scăzuse cu 1,37% la 2,966, pierzând aproximativ jumătate din câștigurile realizate marți. Declinul abrupt în China, nu doar pe indicele de referință, ci şi celelalte valori din țară şi-au pus amprenta pe celelalte valori din regiune, cum ar fi ASX 200, Nikkei 225 și indicele Hang Seng din Hong Kong. Declinul este deosebit de urât. Este în prezent mai jos cu 3,77%, extinzându-şi pierderile din aprilie anul trecut şi până acum la 34%. Pieţele de mărfuri sunt, de asemenea, sub presiune, cu petrolul care s-a prăbuşit la minimul ultimilor 12 ani, sub 28 de dolari barilul.“

„Sarah Palin îl laudă pe Donald Trump, pe care l-ar putea susţine în Iowa”, titrează The New York Times.

“Fosta glorie a Tea Party, Sarah Palin, candidată învinsă la postul de vicepreşedinte al SUA în 2009, a făcut apel marţi la republicani să îl voteze pe Donald Trump la alegerile primare, văzând în el omul care “va arunca în aer” establishment-ul politic. "Sunteţi pregătiţi să oferiţi grandoare Americii?", a întrebat Palin în cadrul unei manifestaţii electorale a miliardului la Ames, în statul Iowa. Fost guvernator de Alaska, Sarah Palin a fost aleasă, spre surpriza generală, de către John McCain să candideze cu el pe listă la alegerile din 2008 împotriva lui Barack Obama. De atunci, ea şi-a pierdut influenţa, dar rămâne extrem de populară în adunările conservatorilor, unde apare cu regularitate pentru a critica establishment-ul, elitele politice şi economice şi în special pe “baronii” Partidului Republican. Ea nu mai exercită din iulie 2009 niciun un mandat pentru care să fi fost votată de electorat. "Este un maestru în negocierea de acorduri", a spus ea, lăudând cariera în afaceri a lui Donald Trump. "Nu datorează nimic nimănui, cu excepţia noastră, a poporului", a adăugat ea. Sarah Palin, în tonul său obişnuit care amestecă critici acide, butade şi fraze şoc, şi-a exprimat susţinerea totală pentru Donald Trump, singurul candidat capabil, în opinia sa, să învingă aparatul politic.”

“Moartea lui Ettore Scola, maestrul grotescului şi al regretelor”, scrie Le Monde.

“Regizorul şi scenaristul italian Ettore Scola, căruia cinefilii îi datorează capodopere precum "Una giornata particolare" – "O zi specială" sau "C'eravamo tanto amati" – "Cât de mult ne-am iubit", a murit marţi la Roma, la vârsta de 84 de ani. Potrivit mass-media italiene, care citează surse spitaliceşti, maestrul a fost internat la departamentul de chirurgie cardiacă al policlinicii din Roma, unul dintre cele mai mari spitale din capitala Italiei, fiind în comă de duminică. Ettore Scola a fost unul dintre ultimii mari maeştri ai cinematografiei italiene, regizând capodopere în care au jucat Marcello Mastroianni, Sophia Loren, Vittorio Gassman şi Nino Manfredi. Premierul italian Matteo Renzi şi-a exprimat tristeţea la aflarea morţii acestui "maestru în arta de a observa cu acuitate Italia, societatea sa şi schimbările sale". Născut în 10 mai 1931, Ettore Scola a început să studieze medicina, însă a renunţat pentru drept, înainte de a începe să lucreze în industria cinematografică. Scola a început să scrie scenarii în anii '50, înainte să treacă în spatele camerei, în 1964, odată cu primul său film, "Se permettete parliamo di donne".