“Cea mai mare criza refugiaților din Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial a intrat într-o nouă fază miercuri, după ce sute de refugiați au rupt o poartă de la frontiera dintre Serbia şi Ungaria, acum închisă, ceea ce a dus la ciocniri puternice cu poliția maghiară. În acest timp alte sute de refugiaţi au creat o nouă rută prin Croația. Imigranţii au reuşit grilajul pus de-a latul celor două căi de acces către Ungaria, după care au avansat, iar forţele de ordine ungare s-au retras 50 de metri şi au ripostat cu gaze lacrimogene. În confruntări au fost răniţi cel puţin douăzeci de poliţişti ungari, potrivit guvernului de la Budapesta. Migranţii, originari din Orientul Mijlociu, mai ales din Siria şi Irak, par să nu profite de intrarea pe teritoriul ungar, ci mai degrabă să-şi regleze conturile cu forţele de ordine ungare, care începând de luni noaptea le împiedică trecerea spre Europa Occidentală. La începutul serii, circa 20 de poliţişti sârbi au intervenit la rândul lor în încercarea de a-i convinge pe migranţi să renunţe la intenţia de a intra în Ungaria. Responsabilul cu refugiaţii în guvernul sârb, Aleksandar Vulin, s-a deplasat în persoană la locul incidentelor pentru a calma situaţia. Anterior, autorităţile de la Budapesta au cerut Serbiei să acţioneze contra migranţilor care atacă poliţia ungară la graniţa comună”, mai scrie The Guardian.
“Lupte între imigranţi şi poliţie”, scrie Le Monde.
“Tensiunile dntre poliție și imigranți au escaladat considerabil miercuri la granița dintre Ungaria și Serbia. Pentru că luni seara, autoritățile maghiare, copleșite de afluxul de imigranți, au închis intrarea principală prin care migranţii intrau pe teritoriul ungar. Miercuri, unii dintre imigranţi s-au adunat la frontieră, au forțat poarta principală, iar poliția a folosit tunuri cu apă și gaze lacrimogene pentru a-i respinge. Ungaria a anunţat arestarea a 29 de migranţi în timpul ciocnirilor de la frontiera sa din sud cu Serbia, inclusiv unul pe care l-a descris drept "terorist identificat", informează Reuters. Gyorgy Bakondi, consilier de securitate al premierului Viktor Orban, a declarat că 20 de ofiţeri de poliţie au fost răniţi în violenţe, în timp ce migranţii aruncau cu pietre şi bucăţi de beton în poliţiştii care foloseau tunuri cu apă şi gaze lacrimogene. "Poliţia a capturat de asemenea un terorist identificat", a mai anunţat Bakondi la televiziunea de stat M1, fără a da mai multe detalii. Pe de altă parte, prim-ministrul Serbiei a acuzat miercuri Ungaria vecină de brutalitate şi comportament non-european faţă de migranţi la graniţa lor comună şi a cerut Uniunii Europene să reacţioneze. "Nu vom permite nimănui să ne umilească. Fac apel la Uniunea Europeană să reacţioneze, pentru ca membrii ei să se comporte în conformitate cu valorile europene", a declarat Aleksandar Vucic la televiziunea de stat sârbă în timpul unei vizite în Statele Unite. “Dacă UE nu reacţionează, vom găsi o modalitate de a ne proteja frontierele, precum şi valorile europene", a subliniat el. Între timp, un total de 1.191 de migranţi au sosit miercuri în Croaţia, deschizând astfel o nouă rută de intrare în Uniunea Europeană după închiderea graniţelor Ungariei, a anunţat într-un comunicat Ministerul croat de Interne.”
“Avertisment de tsunami: un puternic cutremur loveşte Chile”, citim în publicaţia germană Der Spiegel.
“Un cutremur cu magnitudinea de 8,3 a lovit statul Chile. Mai multe persoane au fost ucise. Orașul de coastă Coquimbo a fost lovit de un val de peste peste 4 metri înălțime. În alte zone ale ţării este în vigoare un avertisment de tsunami. Cel puţin două persoane au fost ucise şi alte zece rănite după puternicul cutremur, au anunţat autorităţile chiliene.”
“Preşedintele Obama se întâlneşte cu premierul israelian Netanyahu în Noiembrie”, titrează The Wall Street Journal.
“Preşedintele Statelor Unite Barack Obama şi prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu se vor întâlni pe 9 noiembrie pentru a discuta despre acordul nuclear cu Iranul, precum şi alte probleme de securitate regională, a anunţat miercuri Casa Albă. Întâlnirea de la Casa Albă va fi prima pentru cei doi lideri după ce diplomaţia condusă de SUA a finalizat un acord asupra programului nuclear iranian contra căruia Israelul se opune cu înverşunare. Disputa asupra acordului, ce prevede reduceri în programul nuclear al Teheranului în schimbul ameliorării sancţiunilor, a condus la o mai mare tensionare a relaţiilor dintre guvernele Obama şi Netanyahu, aminteşte Reuters. Întâlnirea a fost anunţată la o săptămână după ce democraţii lui Obama din Senatul Statelor Unite au blocat o încercare a republicanilor de a deraia acordul nuclear reper cu Iranul. Obama şi Netanyahu vor discuta de asemenea relaţiile israeliano-palestiniene şi situaţia din Gaza şi Cisiordania. Obama a refuzat să se întâlnească cu Netanyahu în martie, când liderul israelian a acceptat o invitaţie de la liderii republicani, fără a consulta Casa Albă şi a ţinut un discurs în faţa Congresului, în care a criticat dur negocierile lui Obama cu Iranul, inamicul regional al Israelului, mai aminteşte Reuters. Cei doi au discutat la telefon dar nu s-au mai văzut de anul trecut.”
“Republicanii au folosit cea de-a doua dezbatere pentru a-l urma pe Trump”, titrează The New York Times.
“În cea de-a doua dezbatere, mai mulți candidați au arătat o nouă formă de agresivitate la adresa lui Donald J. Trump, folosind discuţia pentru a-l critica şi a-şi bate joc de el. Miliardarul Donald Trump, care conduce lejer în sondaje în tabăra republicană pentru alegerile prezidenţiale din 2016 în SUA a fost atacat din toate părţile miercuri în California, în a doua dezbatere. "Nu-i puteţi insulta pe liderii din întreaga lume şi să vă aşteptaţi să aveţi rezultate. Trebuie să daţi dovadă de coerenţă", a acuzat Jeb Bush, fiu şi frate de preşedinte, în poziţia a treia în sondaje. "Dl. Trump este un formidabil animator", l-a ironizat Carly Fiorina, fostă şefă la Hewlett-Packard şi singura femeie în cursă în tabăra republicană. "Dar eu cred de asemenea că unul dintre avantajele unei campanii prezidenţiale este că arată că este în măsură să demonstreze caracterul", a adăugat ea. "Mă întreb dacă am vrea pe cineva cu acest temperament, acest tip de limbaj nesăbuit, pentru a negocia cu Vladimir Putin sau cu Iranul", a spus la rândul său Rand Paul. "Sunt foarte îngrijorat de ideea de a-l vedea responsabil de arsenalul nuclear", a adăugat el, denunţând obişnuinţa candidatului de a-şi ataca rivalii din cauza aspectului lor fizic. În schimb Trump, care nu a ezitat să-şi întrerupă rivalii sau să glumească pe seama presupuselor lor eşecuri în statele lor respective, şi-a subliniat din nou succesul şi averea. "Sunt un om de afaceri, cu foarte multe succese şi vreau să pun acest talent în slujba ţării mele pentru a fi din nou bogată", a spus el. "Şi nu cred că cineva de aici este capabil", a adăugat Trump.