“Brexit: Divergenţele între Londra şi Paris rămân marcante”, scrie Le Monde.
“Negocierile pentru menținerea Regatului Unit în Uniunea Europeană s-au intensificat luni. Premierul britanic David Cameron a efectuat o vizită la Paris, în timp ce președintele Consiliului European, Donald Tusk a avertizat în privinţa „riscului unei explozii” a blocului celor 28. Întâlnirea între Cameron și președintele francez François Hollande nu a rezolvat divergenţele dintre Londra și Paris. Franța, care dorește să evite un "Brexit", consideră că "mai este de lucru", a spus anturajul șefului statului la încheierea discuțiilor. Cu toate acestea, cei doi lideri sunt de acord să se pronunţe asupra faptului că "un preacord prezentat de Consiliul European oferă o bază bună pentru a ajunge la un acord final", potrivit purtătorului de cuvânt al Downing Street 10. Un summit european va avea loc joi și vineri, la Bruxelles, cu privire la acestă problemă. Cu puțin timp înainte de sosirea lui David Cameron la Paris, președintele Consiliului European, Donald Tusk a crescut presiunea spunând că UE se află într-un “moment critic". "Riscul unei crize este real. Ceea ce se rupe, nu mai pot fi reparat", a spus Tusk, care a vorbit despre un proces "foarte fragil", în care "este în joc viitorul Uniunii Europene. Donald Tusk a prezentat la 2 februarie un preacord pentru a satisface cerințele britanice, dar imigrația şi alte probleme sensibile rămân.Parisul a avertizat deja că nu a existat nicio discuție de schimbare a tratatelor europene pentru a îndeplini cerințele Londrei", mai scrie Le Monde.
„Preşedintele UE: „Riscul de rupere este real”, scrie portalul de ştiri Business Insider.
„După decenii de expansiune de multe ori neînfrânată și creștere a prosperității, odată robusta Uniune Europeană se confruntă în această săptămână cu cea mai mare provocare sa – se prăbușește din interior, afirmă Președintele UE, Donald Tusk. Cu numai zile inainte de summit-ul crucial de joi, Tusk traversează blocul de o jumătate de miliard de locuitori şi 28 de națiuni – literalmente de la Paris la București, apoi la Atena și Praga pentru a termina la Berlin, în puțin mai mult de 24 de ore – într-o altă misiune disperată de a forma un fel de unitate acolo unde sunt semne de divizare. "Este un moment critic", a declarat Tusk la București, el încercând să găsească o soluţie referitoare la o eventuală plecare din UE a Marii Britanii. "Riscul de rupere în este real", a declarat Tusk, făcând acum public ceea ce gândeşte de săptămâni.”
„Spitalele din Siria bombardate în timp ce luptele escaladează”, titrează The Wall Street Journal.
„Statele Unite au denunţat luni bombardamentele din nordul Siriei care au vizat spitale, dintre care unul administrat de Medici fără Frontiere, criticând din nou regimul sirian şi aliatul său rus. După aceste atacuri în regiunea Alep, Departamentul de Stat a condamnat din nou într-un comunicat virulent "brutalitatea regimului Assad" şi "a pus la îndoială dorinţa şi/sau capacitatea Rusiei de a contribui la oprirea" lor. Purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane John Kirby s-a declarat indignat că "regimul Assad şi susţinătorii săi pot continua aceste atacuri fără un motiv, încălcând obligaţiile lor internaţionale de a proteja vieţi nevinovate, împotriva apelurilor unanime lansate de ISSG", Grupul internaţional de sprijin pentru Siria. ISSG a încheiat joi la Munchen un acord pentru o "încetare a ostilităţilor" şi o "pauză umanitară" în zilele următoare. Kirby a citat în comunicatul său "lovituri aeriene efectuate la şi în jurul oraşului Alep împotriva unor ţinte civile nevinovate, inclusiv un spital administrat de MSF şi spitalul pentru femei şi copii din oraşul Azaz" .
“Atacul asupra spitalelor din Siria. Franța și Turcia vorbesc despre crime de război”, citim în publicaţia germană Der Spiegel.
“Franța condamnă în termeni duri atacul asupra spitalelor din Siria", se arată într-un comunicat al ministrului de Externe, Jean-Marc Ayrault. Atacuri ca acestea sunt "inacceptabile și trebuie oprite imediat." Bombardarea unităţilor medicale constituie o crimă de război, se arată în documentul şefului diplomaţiei franceze. La rândul ei, Turcia a acuzat Rusia de "crime de război evidente" după ce două şcoli, un spital şi un centru medical administrat de Medici fără Frontiere în apropierea graniţei turco-siriene au fost lovite de rachete, făcând zeci de morţi. Măcelul a avut loc în timp ce trupele siriene susţinute de Rusia îşi continuă înaintarea spre bastionul rebelilor Alep şi localnici au acuzat Rusia după aceste lovituri. Turcia a avertizat că ar fi inevitabile consecinţe mai mari şi mai grave dacă Rusia nu opreşte imediat aceste atacuri, a mai declarat luni noapte Ministerul turc de Externe. Tiruri de rachete "au ucis aproape 50 de civili printre care copii şi au făcut mulţi răniţi" în "cel puţin" 5 unităţi medicale şi 2 şcoli la Alep şi Idlib, în nordul Siriei, a declarat luni ONU. Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon consideră aceste atacuri ca "violări flagrante ale dreptului internaţional". Pentru Ban, aceste atacuri – care au lovit în special un spital administrat de Medici fără Frontiere – "aruncă o umbră asupra angajamentelor luate de Grupul internaţional de sprijin pentru Siria" la recenta reuniune de la München.” UPDATE Ambasadorul Siriei la Moscova a acuzat luni aviaţia americană că a "distrus" un spital susţinut de către organizaţia Médecins sans frontières în regiunea Idleb, respingând acuzaţii prin care Washingtonul incrimina regimul sirian şi pe aliatul rus al acestuia, relatează AFP online. "Aviaţa americană l-a distrus. Aviaţia rusă nu are nicio legătură, informaţiile culese arată clar acest lucru", a dat asigurări Riad Haddad într-un interviu acordat televiziunii publice Rossiya 24, difuzat luni seara. Potrivit diplomatului sirian, acuzaţiile americane sunt "o manifestare a războiului informatic care a început încă din primele zile ale conflictului din Siria".
„S-a întors: George W. Bush a se intoarce şi face uz de farmecul personal în campania electorală pentru a-şi sprijini fratele Jeb”, titrează The Guardian, în pagina electronică.
„Fostul preşedinte al Statelor Unite, George W. Bush, a făcut campanie în favoarea fratelui său Jeb Bush, făcând un apel către alegători să respingă fanfaronada lui Donald Trump, un alt aspirant republican la Casa Albă, al cărui nume nu l-a menţionat însă în niciun moment în discursul ţinut luni la Charleston, în Carolina de Sud. Apariţia fratelui mai mare în timpul campaniei l-ar putea ajuta pe Jeb Bush să obţină voturile republicanilor în Carolina de Sud, dar există de asemenea unele riscuri, având în vedere că fostul preşedinte a lansat războiul din Irak în 2003, devenind foarte impopular printre mulţi americani şi pentru care principalul candidat republican Trump a găsit motiv să-l critice. Intervenţia lui George W. Bush, care a stat în afara politicii după ce şi-a încheiat mandatul la începutul anului 2009, a generat urale în mod repetat timp de 20 de minute din partea celei mai mari mulţimi de care s-a bucurat Jeb Bush în campania sa. Fără a-l menţiona pe nume pe Trump, George W. Bush, în vârsta de 69 de ani, nu a lăsat nicio îndoială că vorbea despre miliardarul din New York care utilizează retorica incendiară la evenimentele din campania sa. "Acestea sunt vremuri grele şi ştiu că americanii sunt supăraţi, dar nu avem nevoie de cineva în Biroul Oval care se uită în oglindă şi ne inflamează mânia şi frustrările", a spus fostul preşedinte american. Adevărata putere, a adăugat el, înseamnă provocările şi reuşita. "Puterea nu este retorică goală. Nu este fanfaronadă. Nu este teatru. Adevărata putere vine de la integritate şi caracter. Şi, în experienţa mea, cea mai puternică persoană nu este de obicei cea mai gălăgioasă din cameră", a insistat George W. Bush.”
„Shell a depăşit Chevron, ajungând a doua mare companie energetică din lume”, scrie Bloomberg.
„Grupul anglo-olandez Royal Dutch Shell a depăşit Chevron şi a devenit a doua mare companie privată petrolieră din lume, după ce a finalizat achiziţionarea firmei BG Group, pentru 53 miliarde de dolari. Tranzacţia este prima super fuziune de peste un deceniu şi va reduce decalajul dintre Shell şi compania americană ExxonMobil, care rămâne cea mai mare companie listată de petrol şi gaze naturale la nivel mondial, cu o capitalizare de piaţă de 337 miliarde de dolari. În urma achiziţionării BG Group, capitalizarea de piaţă a Shell a urcat la 177 miliarde de dolari, iar grupul anglo-olandez şi-a adăugat noi active pe plan global, care-i oferă mai multă flexibilitate, pentru a face faţă declinului preţului la ţiţei, se arată într-un raport al Barclays Plc. La Bursa de la Londra, acţiunile Shell au urcat luni cu 1,1%. Prin această tranzacţie, Shell va avea acces la proiectele din Brazilia, estul Africii, Australia, Kazahstan şi Egipt, inclusiv la unele dintre cele mai ambiţioase proiecte din lume referitoare la gazele naturale lichefiate. Declinul preţului la ţiţei, majorarea producţiei de la zăcămintele de gaze de şist din SUA şi decizia Arabiei Saudite de a nu reduce producţia de ţiţei au creat un mediu similar cu cel din anul 2000, când au avut loc mai multe fuziuni şi achiziţii în industria energetică. De atunci, British Petroleum a achiziţionat rivalele Amoco şi Arco, Exxon a cumpărat Mobil, iar Chevron a fuzionat cu Texaco.”