“Navă de război americană în insulele Spratley, revendicate de China”, citim în Le Monde.
“Nava de război lansatoare de rachete USS Lassen s-a apropiat marţi la mai puţin de 12 mile nautice de insulele artificiale pe care Beijingul le construieşte în Marea Chinei de Sud, a anunţat un responsabil american din Ministerul Apărării din SUA. USS Lassen a navigat marţi dimineaţa ora locală în apele care înconjoară cel puţin una din aceste insule revendicate de China în arhipelagul Spratley, cu riscul de a declanşa reacţia Beijingului, a indicat acest responsabil. China consideră drept ape teritoriale zona de 12 mile nautice în jurul acestor insule artificiale construite pe insuliţe, dar SUA resping această revendicare, estimând că China nu-şi poate construi astfel o suveranitate asupra acestor ape strategice. “Noi operăm ca de obicei în Marea Chinei de Sud şi vom naviga în apele internaţionale când dorim”, afirmase anterior responsabilul american. Beijingul se află în dispute teritoriale cu ţările asiatice vecine în Marea Chinei de Sud. China revendică drepturi asupra cvasitotalităţii Mării Chinei de Sud şi efectuează aici enorme operaţiuni de construcţii, accelerând de un an transformarea recifurilor de corali în porturi, piste de aterizare şi diverse alte infrastructuri. SUA şi ţările din Asia de Sud-Est sunt reticente faţă de o intrare în forţă a Chinei care i-ar da acesteia controlul asupra uneia dintre rutele maritime cele mai strategice de pe Glob. Arhipelagul Spratley, din care fac parte circa o sută de insuliţe şi recifuri nelocuite, este revendicat şi de Vietnam, Filipine, Malaysia şi Brunei", mai scrie Le Monde.
“Navă de război americană sfidează Beijingul navigând în largul insulelor disputate din Marea Chinei de Sud”, scrie The Guardian, în pagina electronică.
“USS Lassen, un distrugător american de rachete ghidate, s-a apropiat mar’I dimineaţă la ora locală de limita de 12 mile nautice în jurul insulelor artificiale construite de China în Marea Chinei de Sud şi se va afla în zonă mai multe ore, a declarat luni un oficial din domeniul apărării Statelor Unite. Misiunea de patrulare marchează începutul unei serii de provocări la adresa revendicărilor teritoriale ale Chinei într-una din cele mai aglomerate căi navigabile pe mare din lume. Nava şi-a început deplasarea marţi devreme ora locală în apropierea recifurilor Subi şi Mischief din arhipelagul Spratley, unde China a lansat în 2014 un amplu proiect de construire a unor insule artificiale. Ambasada Chinei la Washington a răspuns luni unui plan al Statelor Unite de a naviga la mai puţin de 12 mile nautice de insulele artificiale construite de China în Marea Chinei de Sud, declarând că acest concept al libertăţii de navigaţie "nu ar trebui folosit ca scuză pentru pentru ca cineva să-şi arate forţa", notează agenţia Reuters. Purtătorul de cuvânt al ambasadei, Zhu Haiquan a afirmat că Statele Unite ar trebui "să se abţină de la a spune sau a face ceva provocator şi să acţioneze responsabil în menţinerea păcii şi stabilităţii regionale". "Libertatea de navigaţie şi survolul nu ar trebui folosite ca scuză pentru ca cineva să-şi arate forţa şi să submineze suveranitatea şi securitatea altor ţări", a spus el. Potrivit unui raport al Pentagonului datând din această vară, circa 1.200 ha de terenuri artificiale au fost construite în aceste ape de China. “China a construit de 17 ori mai multe terenuri în 20 de luni” decât au făcut în 40 de ani toate celelalte ţări' care revendică arhipelagul, a calculat Pentagonul. China a construit în special o pistă lungă de 3.000 m pe reciful Fiery Cross, care este deja supranumit de analişti “al doilea portavion chinez”.
“Cotatiile petrolului scad din nou după 2 săptămâni de pierderi”, scrie portalul de ştiri Business Insider.
“Prețurile petrolului au scăzut din nou luni, fiind sub presiune după două săptămâni de pierderi. Influenta companie de tranzacționare Goldman Sachs de pe Wall Street a avertizat că preţurile petrolului ar putea scădea până în primăvara lui 2016 iar utilizarea în SUA și în Europa de produse distilate, care includ motorina, aflate în depozite, se apropie de maximele istorice. Traderii spun că depozitele de produse petroliere rafinate sunt pline până la refuz. Petrolul Brent, de referință la nivel mondial pentru brut, a scăzut cu 45 de centi sau aproape 1%, la 47,54 de dolari pe baril. Ţiţeiul WTI Crude Oil a pierdut 62 de cenţi sau 1,4%, ajungând la 43,98 dolari barilul.”
“Fed se pregăteşte să dea un semnal clar cu privire la ratele dobânzii”, titrează The Wall Street Journal.
“Oficialii Federal Reserve este de așteptat să anunţe miercuri că ratele dobânzilor pe termen scurt vor rămâne aproape de zero, lăsând mijlocul lunii Decembrie ca ultimă șansă a Fed de a majora ratele în acest an. Calendarul pune două probleme şefului Fed, Janet Yellen: prima, aceea de a decide dacă economia SUA este pregătită pentru o creștere a ratei dobânzii și a doua, semnalarea intențiillor băncii centrale, fără a provoca mai mult confuzie pe piață.”
“Un fost bancher de la Goldman şi un angajat al Fed vor pleda vinovat în cazul scurgerii de documente”, scrie publicaţia The New York Times.
“Un fost bancher de la Goldman Sachs suspectat de sustragere de documente confidențiale de la o sursă din interiorul guvernului a fost de acord să pledeze vinovat, o acțiune penală rară de pe Wall Street, Goldman însăşi confruntându-se cu o serie de sancțiuni în urma scurgerii de informaţii. Bancherul și sursa lui, care, la momentul scurgerii era angajat al Federal Reserve din New York, una dintre autoritățile de reglementare a Goldman, a ajuns la un acord cu procurorii federali, care l-ar putea trimite la închisoare până la un an, potrivit avocaților. Cei doi, concediaţi în urma scandalului, s-ar putea confrunta de asemenea cu interdicţii pe viată în sectorul sectorul bancar.”
„Josef Ackermann vede rolul său în Cipru ca pe o șansă de revenire”, mai scrie New York Times.
„Bancherul elveţian Josef Ackermann, fostul șef al Deutsche Bank, este acum președinte al Bank of Cyprus, a avut un rol în evenimentele care au distrus aproape sistemul bancar al insulei în 2013. Acum, Ackermann se află din nou la Nicosia, încercând să repare ce se mai poate acolo unde chiar el a pus umărul la subminarea băncii centrale cipriote.”
„Franz Beckenbauer despre Cupa Mondială 2006: "Nu s-au cumparat voturi", citim în publicaţia germană Der Spiegel.
„Franz Beckenbauer a exprimat pentru prima dată public de la declanşarea scandalului Cupei Mondiale, în care s-au vehiculat informaţii că Germania ar fi cumpărat voturi pentru organzarea Campionatului Mondial în 2006. Oficialul german neagă că s-ar fi cumpărat voturi. Franz Beckenbauer a declarat în faţa comisiei Federaţiei germane de Fotbal care anchetează afacerea Campionatului Mondial din 2006 că nu se pune problema vreunei manipulări a voturilor în atribuirea Cupei Mondiale. "Nu au fost cumpărate voturi pentru organizarea de către Germania a Cupei Mondiale din 2006, a declarat Beckenbauer, ajuns la venerabila vârstă de 70 de ani, într-o scurtă declarație.”