“Un atentat sinucigaş în Lahore, Pakistan a ucis cel puţin 72 de persoane, majoritatea femei şi copii”, scrie portalul de ştiri Business Insider.
“Cel puţin 72 de persoane, în majoritate femei şi copii, au murit duminică într-un atentat comis de un sinucigaş care şi-a detonat explozibilul avut asupra sa în apropierea unui parc public din Lahore, capitala provinciei Punjab din estul Pakistanului. Explozia s-a produs în parcarea Parcului Gulshan-e-Iqbal, aproape de poarta de ieşire şi la doar câţiva metri de un loc de joacă pentru copii. Alte aproximativ 340 de persoane au fost rănite în explozie. Atentatul s-a produs într-o zonă rezidenţială în weekendul de sărbătoarea Paştelui catolic. Atacul a fost revendicat de Jamaat-e-Ahrar, o facțiune a talibanilor pakistanezi. Un purtător de cuvânt al grupării, Ehsanullah Ehsan, a spus că ţinta au fost creștinii. Pakistanul, ţară cu o populaţie de 190 milioane de locuitori, se confruntă cu o insurgenţă talibană, cu organizaţii criminale şi cu violenţe sectariene. Punjab este cea mai mare şi cea mai bogată provincie. În 2014, Pakistanul a lansat o ofensivă împotriva talibanilor şi a jihadiştilor afiliaţi acestora în Waziristanul de Nord, încercând să le distrugă bastioanele de unde lansează atacuri deopotrivă în Pakistan şi Afganistan", mai citim în Business Insider.
“Numărul celor ucişi în atentatul din Pakistan creşte. Ţinta au fost creştinii”, scrie The Guardian, în pagina electronică.
“O facţiune a mişcării talibanilor din Pakistan a revendicat luni atacul sinucigaş dintr-un parc aglomerat din oraşul Lahore din estul Pakistanului, atentat soldat cu moartea a 72 de persoane şi cu rănirea altor circa 300, în majoritate femei şi copii. Gruparea Jamaat-ul-Ahrar a spus că atacul i-a avut în mod deliberat ca ţintă pe creştinii care sărbătoreau Paştele. Explozia s-a produs în parcarea Parcului Gulshan-e-Iqbal, aproape de poarta de ieşire şi la doar câţiva metri de un loc de joacă pentru copii. La faţa locului au putut fi văzute scene dramatice, cu părinţi căutându-şi copiii printre dărâmături. Preşedintele ţării, Mamnoon Hussain, a condamnat atacul, iar autorităţile regionale au anunţat trei zile de doliu. Comunitatea internaţională – de la secretarul general al Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon, până la Vatican şi SUA – a condamnat atentatul sinucigaş din Lahore, calificându-l drept un act de terorism înfricoşător. "Secretarul general condamnă ferm atentatul sinucigaş de duminică, comis în parcul Gulshan-e-Iqbal, în oraşul pakistanez Lahore", indică un comunicat al ONU. Atentatul sinucigaş "aruncă o umbră de angoasă asupra sărbătorii Paştelui" şi loveşte cu o "violenţă fanatică în membrii minorităţii creştine", a reacţionat duminică seara şi Vaticanul. Într-o declaraţie de presă, purtătorul de cuvânt al Vaticanului, părintele Federico Lombardi, a spus că papa Francisc a fost informat cu privire la această "oribilă masacrare a zeci de oameni nevinovaţi , care aruncă o umbră de tristeţe şi de angoasă asupra sărbătoriii Paştelui". De asemenea, SUA au condamnat duminică în termenii cei mai fermi explozia comisă în mijlocul unei mulţimi de oameni la Lahore şi a promis să ajute Pakistanul în lupta împotriva terorismului."
“Tensiunile erup la Bruxelles, iar poliţişti din 4 țări au operat arestări”, titrează The New York Times.
“Zece persoane au fost reţinute duminică în timpul unei manifestaţii a naţionaliştilor care a degenerat în Piaţa Bursei din Bruxelles, transformată în loc de comemorare a atentatelor teroriste de marţi. Manifestanţii au aruncat, printre altele, cu proiectile incendiare înspre forţele de ordine şi au distrus bunuri publice, a precizat poliţia. Forţele de ordine belgiene au fost nevoite să folosească tunuri cu apă pentru a-i dispersa pe cei aproximativ 200 de manifestanţi naţionalişti care au pătruns în Piaţa Bursei. "Suntem hooligans" sau "Suntem la noi acasă" au strigat manifestanţii îmbrăcaţi în negru, adunaţi în Piaţa Bursei, acolo unde “marşul împotriva fricii' prevăzut duminică a fost anulat la cererea autorităţilor, care au invocat nivelul de alertă antiteroristă încă ridicat. Potrivit agenţiei belgiene de presă Belga, numărul suporterilor de fotbal veniţi duminică în Piaţa Bursei ar fi fost de 450. Bilanţul atentatelor sinucigaşe comise pe 22 martie la aeroportul şi într-o staţie de metrou de la Bruxelles a urcat la 31 de morţi, a anunţat duminică seară centrul de criză belgian. Au fost identificate oficial 28 de victime din totalul celor 31, 15 la aeroport şi 13 la metrou. Experţii încearcă să identifice ultimele trei victime, aşteptând rezultatele analizelor ADN, potrivit centrului de criză. Cei trei autori ai atentatelor sinucigaşe, doi la aeroport şi unul la metrou, nu sunt incluşi în acest bilanţ.”
“Guvernul sirian a recucerit ora;ul istoric Palmira de la Statul Islamic”, titrează The Wall Street Journal.
“Armata siriană a preluat controlul total la Palmira după îndepărtarea jihadiştilor Statului Islamic, care deţinea acest oraş antic din centrul Siriei de aproape un an. “După lupte nocturne violente, armata controlează în întregime oraşul Palmira, inclusiv vechea fortăreaţă şi partea rezidenţială. Jihadiştii s-au retras”, a declarat sursa citată, potrivit căreia combatanţii Statului Islamic “s-au repliat spre Sokhné, Raqa şi Deir Ezzor”, fief-uri jihadiste din nordul şi estul Siriei. “Unităţi de genişti ale armatei dezarmorsează zeci de bombe şi mine rămase în interiorul ruinelor cetăţii antice”, unde se află obiective arheologice de valoare, unele fiind distruse de gruparea extremistă. Armata siriană şi-a anunţat duminică decizia de a îndepărta gruparea jihadistă Statul Islamic din cele două principale fief-uri ale sale Raqa şi Deir Ezzor din Siria, după ce a preluat controlul în oraşul antic Palmira. “Palmira va fi baza de unde se vor extinde operaţiunile militare împotriva grupării teroriste Daech, acronim arab al Statului Islamic, pe mai multe axe, în special Deir Ezzor, în est şi Raqa, în nord”, a anunţat comandamentul sirian. Obiectivul este de a "strânge laţul în jurul acestor terorişti, de a întrupe liniile lor de aprovizionare şi de a recupera teritoriile aflat sub controlul lor pentru a pune capăt existenţei acestora în Siria”, a adăugat sursa citată.”
“Scriitorul american Jim Harrison, pictorul Americii rurale, a murit”, scrie Le Monde.
“Scriitorul american Jim Harrison, autor de povestiri şi poeme, între care melodrama "Legends of the Fall" – Legendele toamnei, a murit sâmbătă la vârsta de 78 de ani, a anunţat casa editorială a autorului, cunoscut pentru stilul său jovial şi pasiunea pentru natură. "America a pierdut unul dintre scriitorii săi mari iar noi am pierdut un membru al familiei", a scris duminică publicaţia newyorkeză Grove Atlantic într-un tweet. "Opera sa îi va supravieţui", se mai spune în tweet. Născut în 1937 în Michigan, autorul de mare succes a murit în sud-vestul Statelor Unite unde îşi petrecea iernile. Jim Harrison a scris 21 de cărţi de ficţiune, 14 cărţi de poezie şi eseuri, cărţi de memorii şi o carte pentru copii. Pe lângă "Legends of the Fall", apărută în 1979, una dintre cele mai mari opere ale sale este "Dalva", din 1988. Pasiunea pentru natură, pentru marile spaţii şi pentru fauna sălbatică transpare din întreaga operă a scriitorului, care şi-a împărţit timpul între Arizona, unde vâna "tot felul de lucruri" şi Montana unde era atras cu entuziasm de şerpii cu clopoţei care îi colonizaseră grădina”.
“Moartea academicianului Alain Decaux, inimitabil povestitor al istoriei”, mai scrie Le Monde.
„Scriitorul, biograful şi academicianul francez Alain Decaux a murit duminică la spitalul Pompidou din Paris, la vârsta de 90 de ani, a anunţat soţia acestuia Micheline Pelletier-Decaux. Acest formidabil povestitor, autor al circa 60 de opere, a întruchipat începând din anii '50 istoria radioului şi a televiziunii franceze unde a creat numeroase emisiuni celebre, notează agenţia France Presse. Născut la Lille, în 1925, a studiat ştiinţele juridice la Paris şi istoria la Sorbonne. Alain Decaux a publicat prima sa carte, ''Louis XVII retrouvé'', în 1947, în 1951 a creat emisiunea radiofonică ''La Tribune de l'Histoire'', difuzată în perioada 1951-1997, iar în 1960 a înfiinţat revista ''Histoire pour tous''. A fost ales membru al Academiei Franceze în 1979 şi a fost ministru pentru Francofonie în perioada 1988-1991. Din 1999 premiul Francofoniei îi poartă numele.”