“Bilanţul provizoriu al atentatului cu maşină capcană comis duminică seară într-o staţie de autobuz din centrul capitalei Turciei, Ankara, a ajuns la 37 de morţi şi 125 de răniţi, a anunţat ministrul turc al sănătăţii Mehmet Müezzinoglu. "30 de persoane au fost ucise pe loc şi alte patru au murit la spital", a declarat Müezzinoglu jurnaliştilor după o reuniune de securitate convocată de prim-ministrul Ahmet Davutoglu. Bilanţul anterior anunţat de guvernorat era de 27 de morţi şi 75 de răniţi, aminteşte France Presse. Ministrul de interne, Efka Ala, a explicat, la rândul său, că "un vehicul capcană circulând" în centrul oraşului este la originea atacului, dar el nu a făcut referire la nicio organizaţie. "Dispunem de elemente serioase în această anchetă, dar toate acestea vor fi anunţate ulterior, poate luni", a spus Ala. "Turcia va merge mai departe cu hotărâre în lupta împotriva terorismului", a adăugat el. Potrivit ministrului sănătăţii, "una sau două dintre victime sunt la originea acestui atac". Explozia s-a produs la 18.45 ora locală în piaţa foarte frecventată Kizilay, situată în inima Ankarei, unde se află magazine şi prin care trec multe linii de autobuz şi o staţie de metrou. Acest atentat nu a fost revendicat imediat”, mai scrie New York Times.
“Cel puţin 16 morţi după ce oameni înarmaţi au deschis focul într-o staţiune din Coasta de Fildeș”, titrează The Guardian, în pagina electronică.
„Al Qaida în Maghrebul Islamic AQMI a revendicat atacul contra staţiunii balneare Grand-Bassam, la est de Abidjan, care a făcut 16 morţi duminică, potrivit SITE, organizaţie americană ce monitorizează site-urile islamiste. AQMI i-a lăudat pe cei "trei eroi" ai săi care au comis atacul şi a promis mai multe detalii mai târziu, potrivit SITE. Preşedintele Cote d'Ivoire Alassane Ouattara a anunţat, la rândul său, şase atacatori şi 16 victime, 14 civili şi doi militari. Acest atac, primul de acest tip în Cote d'Ivoire, aminteşte de cel de la un hotel din Sousse în Tunisia, care a făcut 38 de morţi la 26 iunie anul trecut. Atacatorii, puternic înarmaţi şi purtând cagule, au tras asupra ocupanţilor L'Etoile du Sud, un mare hotel foarte frecventat în această perioadă a anului. Oraş istoric şi fostă capitală a Cote d'Ivoire la Golful Guineii, Grand-Bassam are multe hoteluri frecventate de o clientelă de străini. Preşedintele francez Francois Hollande a denunţat duminică "atentatul laş" comis în staţiunea balneară Grand-Bassam, care a făcut cel puţin un mort francez. "Franţa furnizează sprijin logistic şi informaţii Cote d'Ivoire pentru a-i găsi pe agresori. Ea va continua intensificarea cooperării cu partenerii săi în lupta împotriva terorismului", a adăugat preşedintele Hollande într-un comunicat. La rândul său, ministrul de Interne din Cote d'Ivoire, Hamed Bakayoko, a anunţat că paisprezece civili, inclusiv patru posibil cetăţeni europeni, au fost ucişi duminică în atacul contra staţiunii balneare Grand-Bassam.”
“Alegeri primare: Obama vrea „sfârșitul violențelor". Trump este "galvanizat", scrie Le Monde.
„Barack Obama i-a îndemnat sâmbătă pe candidaţii în cursa pentru Casa Albă să respingă "insultele şi glumele proaste de curtea şcolii", "violenţele" şi "divizările bazate pe rasă sau credinţă". Liderul administraţiei de la Washington a adăugat că America merge bine, contrar celor repetate de miliardarul republican Donald Trump, care şi-a anulat vineri la Chicago un miting din cauza unor "posibile ameninţări". "Cei aflaţi în cursa pentru preşedinţie trebuie să se concentreze asupra celor de făcut pentru ca totul să meargă şi mai bine. Fără insulte şi glume de curtea şcolii, fără divizări bazate pe rasă şi credinţă şi cu siguranţă, fără violenţe împotriva celorlalţi americani", a cerut preşedintele american în cursul unei reuniuni pentru colectarea de fonduri în Texas. Donald Trump a fost acuzat pentru retorica sa incendiară care, în opinia adversarilor săi, provoacă tensiuni. Omul de afaceri i-a atacat în special pe mexicani şi musulmani. Favoritul republicanilor, ale cărui mitinguri sunt tot mai marcate de incidente, şi-a anulat vineri seară o întâlnire electorală într-o universitate din Chicago, scenă a confruntărilor dintre simpatizanţii săi şi manifestanţi, printre care numeroşi latino-americani şi afro-americani. Insulte, sticle şi lovituri cu pumnul s-au împărţit în timp ce forţele de pază au încercat să separe grupurile şi să evacueze sala. Violenţele au continuat în exterior, iar poliţia a procedat la cel puţin cinci arestări. Doi poliţişti au fost răniţi.”
“Iată de ce Trump domină în pofida unei economii puternice”, scrie portalul de ştiri Business Insider.
“Mai întâi te ignoră, apoi râd de tine, apoi se lupta cu tine, iar apoi câștigi". Aceasta este linia atribuită de Mahatma Gandhi. S-ar putea să găsiţi această perlă împodobind o sală de clasă sau inscripţionată pe un poster motivațional. Dar luna trecută, în ajunul zilei de Supermarți, când 12 state s-au exprimat în aceeaşi zi pentru nominalizarea republicană la presedintie, putea găsi pe pagina de Instagram a lui Donald Trump, o fotografie de la un mare miting în Alabama, desfăşurat cu o zi înainte. Care are legăltură cu sintagma lui Gandhi. Despre ce este vorba?”
“Un partid anti-imigraţie din Germania câştigă alegerile regionale”, titrează The Wall Street Journal.
“Partidul anti-imigraţie Alternativa pentru Germania – AfD, dreapta populistă şi-a făcut intrarea duminică în alte trei parlamente regionale, confirmând statutul său de forţă influentă la Berlin şi anunţând o perioadă de incertitudine pentru peisajul politic al ţării. Exit poll-urile de la alegerile regionale de duminică au confirmat ceea ce se anticipa de luni de zile – AfD a intrat în parlamentele din trei landuri, stabilindu-se ca o veritabilă putere în estul ţării. Partidul dreptei populiste a obţinut 14,9% din voturi şi 11%, respectiv, în landurile din sud-vest Baden-Württemberg şi Renania-Palatinat – mai mult decât dublu faţă de 5% necesar pentru a intra în parlament – şi un scor spectaculos de 24% în landul din est Saxonia-Anhalt. "Astăzi a fost marcată ziua în care AfD a devenit o forţă statornică parlamentară în ţara noastră", a declarat Joerg Methuen, principalul candidat AfD în Baden-Württemberg. Pe fondul nemulţumirii populare faţă de sosirea a aproximativ 1 milion de migranţi în 2015 şi insistenţa cancelarului Angela Merkel de a menţine frontierele Germaniei deschise, partidul AfD a ieşit din alegeri cu un sprijin mai mare decât au indicat sondajele.”