“Ankara pregăteşte “un plan de acţiune” împotriva Germaniei după adoptarea de către Bundestag – camera inferioară a Parlamentului german – a unei rezoluţii prin care se recunoaşte genocidul împotriva armenilor comis de Imperiul Otoman în 1915, a anunţat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei turce. “Discuţii privind măsurile care vor fi luate sunt în curs de desfăşurare cu părţile implicate, începând cu Ministerul nostru de Externe. Acestea pregătesc un plan de acţiune”, a declarat Ibrahim Kalin, în cadrul unei conferinţe de presă la Ankara, transmisă în direct de canalul de ştiri NTV. “După ce planul va fi realizat, el va fi prezentat premierului şi preşedintelui Republicii”, a declarat Kalin, fără a oferi alte detalii. Turcia a reacţionat cu furie după votul de joi al camerei inferioare a Parlamentului german, care a calificat drept genocid masacrarea a sute de mii de armeni de către Imperiul Otoman în timpul primului război mondial. Ankara şi-a rechemat ambasadorul de la Berlin pentru consultări, iar oficiali turci şi-au intensificat declaraţiile prin care îşi exprimau indignarea, crescând astfel îngrijorările cu privire la aplicarea controversatului acord încheiat între UE şi Turcia, susţinut de Berlin, care a redus în mod semnificativ afluxul de migranţi în Europa. Armenii estimează că 1,5 milioane de semeni de-ai lor au fost ucişi de Imperiul Otoman în mod sistematic în timpul genocidului. Numeroşi istorici şi peste 20 de ţări, inclusiv Franţa, Italia şi Rusia, au recunoscut că a avut loc un genocid. Turcia a afirmat la rândul său că a fost un război civil, însoţit de foamete, în care au murit între 300.000 şi 500.000 de armeni şi tot atâţia turci”, mai scrie AFP.
“Palestinieni înarmaţi au deschis focul în Tel Aviv, ucigând patru persoane”, titrează The New York Times.
“Doi palestinieni au semănat teroarea miercuri seară la Tel Aviv deschizând focul la întâmplare asupra clienţilor aflaţi la mese într-o zonă restaurante şi baruri, omorând patru dintre aceştia şi rănind alţi cinci. Acest atac este cel mai sângeros comis de palestinieni împotriva israelienilor de la declanşarea valului de violenţe în octombrie. Cei doi atacatori au fost arestaţi. Cei doi palestinieni au deschis focul în jurul orelor 21.30 în cartierul Sarona, o zonă aflată în imediata vecinătate a Ministerului Apărării şi foarte frecventată la acea oră, au informat poliţia şi martori oculari. Condiţiile în care cei doi atacatori au fost neutralizaţi nu sunt clare. Aparent, unul a fost arestat teafăr, potrivit indicaţiilor poliţiei, iar celălalt a fost rănit de gloanţe şi transportat în stare gravă la spital. Ulterior, poliţia i-a identificat pe cei doi ca fiind palestinieni, rude, locuind în sectorul Hebron din Cisiordania.”
“După împuşcăturile mortale de la Tel Aviv, Israelul suspendă 83.000 de permise de intrare pentru palestinieni”, scrie Le Monde.
„Autoritățile israeliene au anunțat joi dimineața că au decis să suspende permisele de intrare în perioada Ramadanului, pentru 83000 de palestinieni. "Toate autorizațiile emise pentru Ramadan, mai ales care permit vizitarea familiilor palestinienilor, din Iudeea-Samaria, sunt blocate. 83000 autorizațiile sunt înghețate", a declarat COGAT, organul însărcinat cu coordonarea activităților israeliene în teritoriile palestiniene. Iudeea-Samaria este numele prin care guvernul israelian face referire la Cisiordania, teritoriu palestinian ocupat. Decizia a fost luată la o zi după un atac palestinian mortal într-una dintre cele mai populare zone din Tel Aviv, piața Sarona: patru persoane au murit și alte 12 au fost rănite, potrivit unui bilanţ provizoriu al serviciilor de securitate. Israelul, Ierusalimul şi teritoriile palestiniene se confruntă cu un val de violenţe care, de la 1 octombrie, au costat viaţa a 207 palestinieni, 28 israelieni, doi americani, un eritreean şi un sudanez, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP. Naţionalitatea persoanelor ucise miercuri seară nu este cunoscută pentru moment. Majoritatea palestinienilor ucişi sunt autorii sau presupuşii autori ai unor atacuri, în marea majoritate comise cu arma albă. Numeroşi atacatori provin din regiunea Hebron, butoi cu pulbere din sudul Cisiordaniei. În ultimele săptămâni, violenţele s-au redus semnificativ, dar tensiunile nu au dispărut. Perspectivele reglementării conflictului israeliano-palestinian par compromise definitive.”
“Mişcările unei nave americană trimite un mesaj Rusiei”, titrează The Wall Street Journal.
“USS Harry S. Truman a făcut o diversiune neplanificată în estul Mediteranei saptamâna trecută – o mişcare destinată să trimită un mesaj clar Rusiei. Măsura a oferă o fereastră în strategia americană, într-un moment în care Rusia se declară ea însăși agresivă.”
„Japonia protestează după ce o navă de război chineză s-a apropiat de insulele disputate”, scrie The Guardian.
“Japonia a observat joi dimineaţă prezenţa unei nave a Marinei chineze în vecinătatea unor insule aflate în dispută, o incursiune fără precedent care a determinat autorităţile nipone să îl convoace pe ambasadorul Chinei pentru a protesta. “În jurul orei 00.50 ora locală, o navă a Marinei chineze a pătruns în apropiere de apele teritoriale ale Insulelor Senkaku”, a declarat un comunicat al Ministerului de Externe de la Tokyo, referindu-se la acest teritoriu administrat de Japonia, dar revendicat şi de China sub numele de Diaoyu. Cele două ţări au frecvent dispute legate de aceste insule nelocuite. Relaţiile lor s-au deteriorat în septembrie 2012 când Japonia a naţionalizat unele dintre aceste insule. Cu toate că între timp au fost luate măsuri pentru îmbunătăţirea relaţiilor, tensiuni apar din timp în timp, iar nave ale pazei chineze de coastă se apropie uneori de aceste insule, dar este pentru prima dată, potrivit presei, când a fost observată o navă a Marinei. Adjunctul ministrului japonez de externe l-a convocat pe ambasadorul chinez Cheng Yonghua în jurul orelor 02.00. El şi-a exprimat “profunda îngrijorare şi a protestat, cerând plecarea imediată a navei”, potrivit comunicatului ministerului. Nava a părăsit zona joi în jurul orelor 03.10, a informat presa locală. Potrivit agenţiei de presă Kyodo, citând o sursă anonimă, diplomatul chinez a susţinut că nava avea dreptul să navigheze în apele respective. În acelaşi timp, trei nave militare ruse au fost văzute în zonă, au mai informat mass-media nipone.”
“Suspendare de doi ani pentru Maria Sharapova”, citim în publicaţia germană Der Spiegel.
“Jucătoarea rusă de tenis Maria Sharapova a fost suspendată doi ani pentru dopaj, a anunţat miercuri Federaţia internaţională de tenis. Fostă nr. 1 mondial, Maria Sharapova, în vârstă de 29 ani a făcut obiectul, la Openul Australiei din ianuarie, unui control antidoping pozitiv la meldonium, un medicament apărut în ianuarie 2016 pe lista produselor prohibite. Ea a recunoscut singură, pe 7 martie, că a luat meldonium. Într-un comunicat publicat miercuri, ITF precizează că suspendarea Mariei Sharapova începe din 26 ianuarie 2016, data controlului pozitiv la meldonium. Rusoaica, suspendată provizoriu după conferinţa de presă din luna martie, nu va putea deci să mai joace tenis la nivel profesionist înainte de începutul anului 2018. Imediat după anunţul suspendării sale, Şarapova a anunţat pe pagina sa de Facebook că va depune apel împotriva acestei decizii la Tribunalul de arbitraj al sportului TAS de la Lausanne.”