“Premierul ungar Viktor Orban a cerut consolidarea măsurilor de securizare a graniţelor Ungariei în contextul afluxului de migranţi către Europa şi a reafirmat că miniştrii Apărării şi Afacerilor Interne ungari au primit dispoziţii de a face pregătiri pentru construirea unei linii de apărare de-a lungul graniţei cu România. ''Noi unităţi au fost trimise la graniţă, poliţia este în aşteptare în districtele Bacs-Kiskun şi Csongrad, iar miniştrii Apărării şi de Interne au primit dispoziţii să facă pregătiri pentru construirea unei linii de apărare de-a lungul graniţei Ungariei cu România. Dacă trebuie, ne vom apăra graniţa pe întreaga sa lungime, din Slovenia până în Ucraina'', a spus şeful Executivului ungar. Orban a subliniat că Ungaria este un stat suveran şi un cetăţean străin poate intra pe teritoriul ungar numai dacă respectă legile acestei ţări. ''Viitorul Europei nu este periclitat în principal de migranţi, ci de liderii politici, economici şi intelectuali care încearcă să reconfigureze Europa şi pe europeni'', a adăugat şeful guvernului de la Budapesta. În opinia sa, migraţia poate fi stopată, dar problema este aceea că Uniunii Europene îi lipseşte voinţa de a se proteja singură. ''Este prea târziu pentru Bruxelles să înţeleagă că este crucial să confrunţi realitatea în loc să visezi în continuare. Realitatea este aceea că o lume a “societăţilor paralele” este în construcţie în multe ţări europene de ceva timp şi aceste societăţi au suprimat “lumea nostră” pentru că nou-veniţii nu au deloc dorinţa de a prelua modul nostru de viaţă, întrucât ei cred că al lor este mai potrivit'', a mai spus Orban. Organizaţia Internaţională pentru Migraţie a anunţat că peste 100.000 de imigranţi şi refugiaţi au ajuns de la începutul anului în Grecia şi Italia. Din totalul de 104.832 de imigranţi şi refugiaţi, 97.325 au ajuns pe insulele greceşti, comparativ cu 3.952 în aceeaşi perioadă a anului trecut, iar 7.507 au ajuns în Italia, comparativ cu 7.882 pentru acelaşi interval din 2015”, mai scrie dailynewshungary.com
“Merkel spune că Grecia nu poate fi lăsată singură în criza migranţilor”, titrează The Wall Street Journal
“Uniunea Europeană nu poate lăsa Grecia să se prăbuşească în haos în faţa afluxul migrator, a atras atenţia duminică seară cancelarul german Angela Merkel, în contextul în care mii de migranţi sunt blocaţi pe teritoriul Greciei după închiderea frontierelor în Peninsulă Balcanică. "Puteţi crede că ţările din zona euro au luptat până în ultimul moment pentru ca Grecia să rămână în zona euro, iar un an mai târziu, la final, să lăsăm Grecia să se prăbuşească în haos?", a declarat Angela Merkel în cursul unei emisiuni de televiziune, lansând un apel pentru ca Atena "să nu fie abandonată astfel". Pentru gestionarea mai bună a fluxului de migranţi, Macedonia şi celelalte ţări de pe aşa-numita rută balcanică folosită de refugiaţi în drumul lor spre Europa Occidentală au convenit să închidă frontierele dintre ele pentru 36 de ore şi apoi să înceapă intrarea a numai 580 de persoane în fiecare zi.”
“Elveţienii resping propunerea de expulzare automată a infractorilor străini”, mai scrie Wall Street Journal.
“Elveţienii au respins duminică, prin referendum, propunerea controversată a dreptei populiste de expulzare automată a infractorilor străini de pe teritoriul Elveţiei. Astfel, circa 59% dintre elveţieni s-au opus iniţiativei, conform estimărilor date publicităţii după închiderea birourilor de vot. Estimarea are o marjă de eroare de plus/minus 3%. În 2010, elveţienii au acceptat, cu 52,9%, o iniţiativă a Uniunii Democrate de Centru, care cerea expulzarea infractorilor străini, însă în martie anul trecut Parlamentul a adăugat o clauză care permitea judecătorilor să evite expulzarea automată a condamnaţilor în anumite cazuri. Noua iniţiativă pentru punerea în practică a caracterului automat al expulzării extinde lista motivelor pentru aplicare acestei măsuri. Ea prevede mai ales repatrierea automată a oricărui străin condamnat deja în cursul ultimilor 10 ani care ar fi declarat vinovat pentru comiterea de infracţiuni minore, precum leziuni corporale simple sau participarea la o încăierare.”
“Oscar 2016: DiCaprio în lumina reflectoarelor”, titrează The Guardian, în pagina electronică.
“Pelicula ''Spotlight'' în regia lui Tom MacCarthy a obţinut premiul Oscar pentru ''Cel mai bun film al anului'', iar distincţiile pentru "Cea mai bună actriţă în rol principal" şi pentru "Cel mai bun actor în rol principal" au fost câştigate de marii favoriţi, Brie Larson, respectiv Leonardo DiCaprio. Pelicula ungară ''Son of Saul'', în care joacă şi actorul român Levente Molnar, a fost distinsă cu Oscarul pentru ''Cel mai bun film într-o limbă străină''. Mexicanul Alejandro Gonzalez Inarritu a primit cu filmul ''The Revenant'' statueta de aur pentru ''Cea mai bună regie'' şi a intrat în analele Hollywood-ului pentru câştigarea acestui premiu doi ani la rând, după ce în 2015, a fost recompensat pentru "Birdman". Tot un mexican, Emmanuel Lubezki, şi tot cu lungmetrajul "The Revenant", a devenit primul laureat în trei ani consecutivi pentru "Cea mai bună imagine". Cele mai multe Oscaruri – şase, dar la categorii tehnice – au fost obţinute în 2016 de Mad Max: Fury Road."
“Chris Rock a fost gazda premiilor Oscar din acest an”, titrează The New York Times.
“Gala laureaţilor celei de-a 88-a ediţii a Premiilor Oscar acordate de Academia Americană de Film a fost inaugurată la Dolby Theater din Los Angeles de către actorul Chris Rock, gazda ceremoniei şi s-a desfăşurat în condiţii sporite de securitate întrucât printre invitaţii din acest an se numără şi vicepreşedintele SUA, Joe Biden. Anterior, nominalizaţii la cele 24 de categorii de premii au defilat, rând pe rând, pe covorul roşu, care măsoară 152 de metri, fiind urmăriţi cu interes de fotografi acreditaţi la acest mare eveniment cinematografic, precum şi de aproximativ 740 de fani.”
“Cel mai bine îmbrăcate staruri pe Covorul Roşu al ceremoniei Oscarurilor 2016”, scrie portalul de ştiri Business Insider.
“Noaptea Oscarurilor este evenimentul cel mai stralucitor de la Hollywood, iar stelele petrec zile, dacă nu săptămâni sau luni pentru a-şi pregăti aspectul pe covorul rosu. Iata cum au arătat cei nominalizaţi, de la prezentatori la actori şi alţi reprezentanţi din showbiz.”
“În Iran, rezultatele alegerilor legislative nu arată o majoritate clară”, scrie Le Monde.
“Aliaţii reformatori şi moderaţi ai preşedintelui iranian, Hassan Rohani, care se bazează pe aceştia pentru accelerarea politicii sale de deschidere, au înregistrat un progres semnificativ la legislative în faţa conservatorilor, dar niciuna dintre cele două tabere nu a obţinut o majoritate clară, potrivit rezultatelor parţiale date publicităţii duminică. Din totalul de 290 de locuri ale Parlamentului, reformatorii şi moderaţii au obţinut pentru moment 89 de mandate, iar conservatorii 86, potrivit rezultatelor parţiale publicate de agenţia de presă Isna. Au fost aleşi, de asemenea, zece candidaţi independenţi a căror afiliere politică este deocamdată necunoscută. Rezultatele pentru alte aproape 60 de locuri urmează să fie anunţate cel mai târziu marţi. În schimb, al doilea tur va fi organizat în Aprilie sau Mai pentru a departaja candidaţii care se luptă pentru alte 51 de mandate, deoarece niciunul dintre aceştia nu a obţinut suficiente voturi pentru a fi ales din primul tur. Reformatorii şi moderaţii au obţinut de trei ori mai multe mandate, faţă de actualul parlament unde au vreo 30 deputaţi, iar conservatorii 200. Printre cei din urmă, mulţi sunt adversari înverşunaţi ai acordului încheiat în iulie 2015 între marile puteri şi Iran cu privire la programul său nuclear. Acordul a intrat în vigoare la jumătatea lui ianuarie, antrenând ridicarea majorităţii sancţiunilor economice care sufocau economia Republicii Islamice. "Progresul ţării este obiectivul principal", iar "viitorul parlament va avea sarcini dificile", a declarat duminică liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei într-un mesaj la televiziune, atrăgând atenţia asupra unui "progres superficial fără independenţă şi integritate naţională". La rândul său, preşedintele Hassan Rohani a afirmat într-un mesaj pe Twitter că "alegătorii au creat o nouă atmosferă". Alt motiv de satisfacţie pentru şeful statului: alegerea sa şi a aliatului său Akbar Hashemi Rafsandjani, fost preşedinte al ţării, în Adunarea Experţilor la Teheran. Adunarea Experţilor este o instituţie de clerici responsabili cu numirea şi eventual cu demiterea liderului suprem.”