“Agenţia Naţională de Securitate NSA nu a ascultat-o doar pe Angela Merkel, ci de asemenea trei președinți francezi, potrivit Wikileaks. François Hollande convoacă Consiliul de Apărare, pentru a analiza situaţia nou-aparută. SUA i-au spionat, cel puţin în intervalul 2006-2012, pe ultimii trei preşedinţi francezi, Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy şi François Hollande, conform unor documente ale WikiLeaks făcute publice marţi de ziarul Liberation şi de site-ul Mediapart. Aceste documente, clasificate "Top-Secret", constau în cinci rapoarte ale Agenţiei Naţionale de Securitate NSA bazate pe "interceptări de comunicaţii". Acestea erau destinate "comunităţii de informaţii" americane, potrivit Liberation. Documentele intrate în posesia WikiLeaks ar proveni de la un birou care se intitula "Summary Services" sau "serviciul de sinteze". NSA-ul i-ar fi vizat pe cei trei preşedinţi francezi, dar şi miniştri francezi sau pe ambasadorul francez în SUA. Fără a conţine dezvăluiri senzaţionale, documentele în cauză fac lumină asupra modului de funcţionare şi de luare a deciziilor de către administraţiile prezidenţiale ale lui Francois Hollande şi ale celor doi predecesori ai săi. Documentul cel mai recent datează de la 22 mai 2012, respectiv cu câteva zile înainte de preluarea funcţiei de către Francois Hollande. Printre altele, sunt menţionate reuniuni secrete destinate discutării unei eventuale ieşiri a Greciei din zona euro. De asemenea, documentele publicate reiau rezumate ale unor conversaţii ale oficialilor guvernamentali francezi privind criza financiară globală, criza datoriei Greciei sau relaţia dintre administraţia Hollande şi guvernul federal german al Angelei Merkel. Germania a fost şocată în vara lui 2013 de dezvăluirile fostului consultant al NSA, Edward Snowden, privind un vast sistem de supraveghere a conversaţiilor telefonice şi a comunicaţiilor germanilor pe internet, dar şi referitoare la interceptarea telefonului mobil al cancelarului Angela Merkel, timp de mai mulţi ani”, mai scrie Der Spiegel.
“Spionaj la Elysee: Casa Albă neagă că l-ar fi ascultat pe Francois Hollande”, scrie Le Monde.
“Relațiile dintre Franța și Statele Unite vor cunoaşte o răcire bruscă? Mediile politice au amuţit, după dezvăluirile Liberation şi Mediapart, care au publicat marți documente WikiLeaks , care fac referire la spionarea ultimilor trei președinți francezi de către Statele Unite între 2006 și 2012. Palatul Elysee a făcut cunoscut în cursul serii de ieri că Hollande a convocat miercuri dimineata, la ora 9:00 Consiliului de Apărare pentru a evalua natura informațiilor publicate în presă și pentru a a trage concluzii utile. Fostul preşedinte Nicolas Sarkozy a comentat marţi seara, denunțând, potrivit apropiaţilor săi, "metode inacceptabile, de natură generală și în special între aliați". Claude Gueant, fost secretar general al Palatului Elysee al cărui număr de telefon a apărut pe o listă a NSA, a apus pentru Libération că ceea ce s-a întâmplat este inadmisibil. Casa Albă a refuzat marţi să comenteze sau să dezmintă informaţiile făcute publice de WikiLeaks conform cărora SUA au interceptat comunicaţiile ultimilor trei preşedinţi francezi, relatează AFP. "Nu facem comentarii privind alegaţii specifice legate de colectarea de informaţii", a declarat Ned Price, purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională NSC. "De manieră generală, nu desfăşurăm operaţiuni de supraveghere în străinătate decât dacă există un obiectiv de securitate naţională specific şi justificat", a adăugat el într-un comunicat. "Acest lucru este valabil şi pentru cetăţenii obişnuiţi şi pentru liderii mondiali", a mai precizat el. Ned Price a dat asigurări că SUA nu interceptează comunicaţiile preşedintelui francez Francois Hollande şi că nu va face acest lucru. "Nu vizăm şi nu vom viza comunicaţiile preşedintelui Hollande", a declarat Ned Price, fără a face alte referiri la operaţiuni care s-ar fi putut desfăşura în trecut. "Colaborăm strâns cu Franţa în toate subiectele de dimensiune internaţională şi francezii sunt parteneri indispensabili", a adăugat el.”
„François Hollande convoacă o întâlnire de urgență după ce WikiLeaks susține că SUA au spionat pe trei președinți francezi”, titrează The Guardian, în pagina sa electronică.
„Președintele francez, François Hollande, a cerut o reuniune de urgență a Consiliului de apărare al țării sale pentru dimineața zilei de miercuri, după acuzaţii potrivit cărora agenții americani spionat trei președinți francezi între 2006 și 2012. Potrivit documentelor WikiLeaks publicate marți seara, chiar și "conversațiile telefonice mobile ale preşedinţilor francezi au fost ascultate și înregistrate. Documentele SUA publicate de Wikileaks, care poartă ştampila "Strict Secret", au fost publicate pe baza unui document NSA etichetat "Espionnage Elysée" – Elysée Spy, potrivit ziarului Libération și site-ul de știri de investigație Mediapart. Conversațiile înregistrate, care au fost realizate de NSA arată clar gradul de spionaj american asupra țărilor considerate aliate. Documentele WikiLeaks sugerează că alte ținte de spionaj americane include miniștri ai cabinetului francez și ambasadorul francez în Statele Unite.”
“Tsipras, convocat la Bruxelles pentru discuții de urgență privind planul de salvare a Greciei”, mai scrie Guardian.
„Prim-ministrul Greciei, Alexis Tsipras, se duce miercuri la Bruxelles pentru a discuta cu creditorii țării, în condiţiile în care ultimul acord propus, pentru a se evita falimentul ţării trebuie implementat. Înainte de a treia reuniune a miniștrilor de finanțe din zona euro în mai puțin de o săptămână, Tsipras a fost chemat la biroul președintelui Comisiei Europene Jean-Claude Juncker , pentru a încerca să clarifice diferențele de opinii rămase. Christine Lagarde, șeful Fondului Monetar Internațional, , președintele Băncii Centrale Europene Mario Draghi şi Jeroen Dijsselbloem, ministrul de finanțe olandez care conduce comisia Eurogrup a miniștrilor de finanțe urmează să se confrunte cu Tsipras în privinţa unor măsuri de creştere a fiscalităţii și reducerilor de cheltuieli, măsuri propuse luni de Atena în speranța de a obține mai multe fonduri de salvare și de a evita falimentul săptămâna viitoare. Întâlnirea de miercuri a Eurogrupului a avut ca scop pregătirea unui acord care ar urma să fie parafat la summitul UE de joi, evitându-se astfel primul faliment al zonei euro marțea viitoare și menținerea intactă a blocului monedei unice.”
„Diferenţele de opinie se menţin în privinţa planului Greciei”, titrează The Wall Street Journal.
„Creditorii Greciei analizează o propunere văzută ca un potențial progres în privinţa unui acord de salvare de ultim moment, dar îngrijorări semnificative ale creditorilor sugerează negocieri dure între părţi, care se află încă departe de un acord.”
“Planul propus de Grecie creditorilor ei are parte de o primire rece la Atena“, scrie The New York Times. “Premierul grec ar putea ajunge la un acord cu creditorii UE în această săptămână, dar există rezistență din partea membrilor de partid de acasă.”
„NATO îşi îndreaptă atenţia spre mai vechiul său adversar, Rusia”, mai scrie New York Times.
„Exerciții militare au loc în această lună în Letonia, o fostă republică sovietică, subliniind latura seismică a unei alianțe care a fost axată pe amenințările de dincolo de granițele sale.”