PDL NU A RENUNŢAT LA PLANUL DE REORGANIZARE ADMINISTRATIV-TERITORIALĂ A ŢĂRII

„Colegiul Director al PDL a decis să mandateze conducerea partidului pentru a continua discuţiile pe marginea reorganizării administrativ-teritoriale a ţării. PDL nu a renunţat la acest plan de reorganizare administrativ-teritorială a ţării. Evident, nu-l putem face singuri. Avem nevoie de suportul coaliţiei şi sunt convins că prin discuţii, în continuare, în cadrul coaliţiei, vom reuşi să mişcăm lucrurile în această direcţie”, a spus Emil Boc. Liderul PDL a menţionat că reorganizarea teritorială a ţării este importantă în contextul în care, în noua formulă, fondurile europene ar putea fi accesate mult mai uşor, chiar de către autorităţile locale. „Cu cât vom face mai repede reorganizarea administrativ-teritorială, cu atât mai repede cei de la nivel judeţean vor putea merge direct la Bruxelles, să aducă mai mulţi bani pentru comunităţile lor. Dacă nu vom înţelege acest lucru, vor rămâne, ca şi până acum, cu programe naţionale de la Bucureşti, care nu cunosc cel mai bine nevoile fiecărei comunităţi din teritoriu. (…) Acest lucru trebuie înţeles de către toţi, inclusiv de către partenerii noştri de la guvernare şi sunt convins că vom accentua acest lucru în perioada următoare. Dialogul este cheia soluţionării problemelor, şi în plan social şi în plan politic’, a conchis Emil Boc, scrie România Liberă

IOAN RUS: NOKIA A AVUT COMPORTAMENT DE PRĂDĂTOR. A FOST UNA DINTRE CELE MAI MARI ŢEPE LUATE DE STAT

Fostul ministru de Interne Ioan Rus (PSD) a criticat, vineri, comportamentul de „prădător industrial” al Nokia, considerând că este una dintre cele mai mari „ţepe” luate vreodată de statul român.

Fostul ministru de Interne Ioan Rus (PSD) a declarat, vineri, la Cluj-Napoca, într-o conferinţă de presă la care a fost prezent şi liderul PSD, Victor Ponta, că vehicularea de către şeful statului şi de către premier a unei cifre de 15.000 de angajaţi la fabrica Nokia de la Jucu a fost o chestiune „propagandistică”.

„Acest comportament de prădător industrial al lui Nokia va fi una dintre cele mai mari ţepe luate de statul român vreodată. Ceea s-a întâmplat, că preşedintele ţării, premierul vorbeau de 15.000 de locuri de muncă, toţi cei care au terminat clasa a IV-a la zi şi nu la fără frecvenţă, înţeleg că o astfel de firmă nu va putea avea niciodată într-o fabrică 15.000 de muncitori, cu tehnologia utilizată, cu informatizarea de care dispun. A fost o chestiune absolut propagandistică şi în spatele ei vor fi o sumedenie de probleme, pe care le vom vedea”, a spus Rus, care este în prezent este simplu membru PSD.

El a afirmat că situaţia de la Nokia trebuie văzută în context „general european şi al aderării României la Spaţiul Schengen”.
„Încerc să îl ajut pe domnul preşedinte Ponta, îngrozit de câtă prostie văd. Toate guvernele din 1990 până acum au fost într-un proces continuu de aderare european şi nord-atlantic, care nu a fost niciodată întrerupt. Este pentru prima oară când procesul în sine este suspendat şi nu interesează pe nimeni. De ce miniştrii sau şeful statului sau prim-ministrul nu analizează de ce Olanda se opune aderării României la Spaţiul Schengen, câtă vreme toţi vedem că războiul este unul economic? Cine pe cine afectează? Afectează doar Constanţa pe Rotterdam. Dar cine le explică ăstora că în realitate noi avem o problemă cu apariţia unui port românesc la marginea spaţiului european şi nu olandez. Că noi nu ne-am dus în Indiile Olandeze să le creăm probleme olandezilor, nici finlandezilor. Trebuie să acceptăm că în lume se duce un război economic cu toate armele. Când eram ministru era o viziune unitară, dar la Guvernul ăsta de nenorociţi şi şpăgari nu există o viziune unitară vis-a-vis de nimic. Asta e drama noastră”, a subliniat Ioan Rus.

El a precizat că dacă România ar avea ministru de Externe, s-ar uita de ce Olanda şi Finlanda se opun aderării României la Spaţiul Schengen, „de ce Constanţa concurează cu Rotterdam, de ce Finlanda cu Nokia”.

„Sunt întrebări la care un Guvern şi miniştrii care au toţi neuronii la dispoziţia sistemului nervos dau răspunsuri şi creează atitudini. Noi nu facem nimic, o naţie întreagă, în frunte cu conducătorii noştri”, a spus fostul ministru de Interne.

Nokia va închide fabrica de la Jucu, judeţul Cluj, în cadrul unui program de eficientizare şi reducere a costurilor, iar 2.200 de angajaţi îşi vor pierde locurile de muncă, deoarece unităţile de producţie de mare volum din Asia sunt mai eficiente pentru grupul finlandez.

Grupul finlandez Nokia a început în februarie 2008 producţia de telefoane mobile la fabrica din Jucu, investiţia în fabrică ridicându-se la 60 de milioane de euro.

Procedurile de închidere a fabricii se vor derula până la sfârşitul anului, scrie Gândul

MISIUNE FMI LA BUCUREŞTI, ÎN PERIOADA 25 OCTOMBRIE-7 NOIEMBRIE 2011

O misiune a Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi a Uniunii Europene se va afla în România, în perioada 25 octombrie – 7 noiembrie 2011, pentru evaluarea politicilor bugetare, a anunţat vineri FMI, informează AFP, potrivit Agerpres. Misiunea, la care se vor alătura şi reprezentanţii Băncii Mondiale, va conduce la cea de-a treia evaluare a acordului preventiv semnat în martie 2011, se arată în documentul FMI. La ultima evaluare din luna august, UE şi FMI au cerut autorităţilor române să menţină disciplina bugetară şi să continue reforma în sectorul public, în condiţiile în care România urmează să revină pe creştere economică în acest an, după doi ani consecutivi de recesiune. Pentru 2011, creşterea economică este estimată la 1,5%, iar în 2012 de 3,5 -4%.În luna martie 2011, autorităţile de la Bucureşti au decis să prelungească înţelegerea cu FMI, printr-un acord de tip preventiv în valoare de 3,09 miliarde DST (circa 3,5-3,6 miliarde de euro), respectiv 300% din cota pe care o are România la FMI. Noul acord cu FMI este însoţit de un sprijin preventiv de 1,4 miliarde euro de la Uniunea Europeană şi de un împrumut de 400 milioane de euro de la Banca Mondială. În anul 2009, când a fost lovită puternic de criza economica, România a solicitat asistenţă de urgenţă din partea FMI, UE şi Bancii Mondiale, în valoare totală de 20 miliarde de euro, scrie Cotidianul. POLIŢIA INTRĂ PE FIRUL REŢETELOR MEDICALE FALSE

Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate au identificat cu ocazia unui control mai multe reţete false, valoarea acestora fiind estimată într-o primă etapă la 1.214.237,43 lei, bani care vor fi recuperaţi sau nu vor mai fi decontaţi. „În luna august, urmare sesizărilor mass-media, Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate au declanşat o acţiune de control şi verificare a realităţii, conformităţii şi legalităţii prescrierii şi eliberării medicamentului Nebido. Urmare a verificărilor încrucişate a 748 prescripţii medicale emise de 105 prescriptori (medici de familie şi medici specialişti) şi a furnizorilor de servicii farmaceutice care au eliberat medicamentele înscrise pe reţete vor fi luate mai multe măsuri. Una dintre ele vizează recuperarea sumelor plătite, precum şi refuzul la platăpentru sumele identificate ca fiind necuvenite, în cuantum de 1.214.237,43 lei”, spun reprezentanţii CASMB. Acţiunea de verificare şi control va fi extinsă şi la alţi furnizori. În plus cele două instituţii au sesizat Poliţia şi Parchetul în cazul situaţiilor privind neconformitatea documentelor depuse de către furnizori. Furnizorii dau o declaraţie pe propria răspundere privind corectitudinea datelor. Produsul Nebido, soluţie injectabilă testosteron, este recomandat bărbaţilor, printre altele, pentru impotenţă sau sterilitate, iar femeilor în cazul sângerărilor uterine funcţionale, mastită cronică sau tratamentul paliativ în cancerul mamar progresiv şi cancerul endometrial, scrie Puterea.