Despre revistele pentru femei trebuie sa vorbesti frumos. Chiar si atunci cand speli vase in bucatarie, iar sotia rasfoieste in dormitor revista preferata. Trebuie sa vorbesti frumos pentru ca altfel vei fi catalogat drept misogin. Iar viata misoginului nu este deloc usoara in vremurile noastre, dominate de „femeile moderne”.
Lasand glumitele la o parte, trebuie spus din capul locului, chiar cu admiratie, ca oferta de publicatii destinate publicului feminin a cunoscut in ultimii patru ani o dezvoltare fulgeratoare in Romania. Fenomenul a condus la aparitia in scurt timp a unei piete solide si concurentiale. Editorii de presa feminina au dovedit ca sunt cei mai apropiati de cerintele publicului. Conceptele occidentale ale publicatiilor aparute la noi au format piata, au educat publicul si i-au oferit sansa sa nu mai accepte orice surogat de revista. Asadar, presa feminina a avut si are in continuare un caracter formativ. Revista Avantaje, editata la standarde vestice de Romanian Publishing Group, a fost cea care a deschis jocurile concurentei pe aceasta piata. A urmat Unica, editata de grupul Ringier Romania. Dar asta este deja istorie.
In prezent, oferta acopera toate gusturile. Pozitionarea titlurilor pe piata se poate face corect pe grupe de varsta si pe atitudinea cititoarelor fata de viata, atitudine pe care o regasesc in aceste reviste. Trei categorii se disting in publicul consumator: 14 – 25 de ani, 25 – 40 de ani si peste 40 de ani. Pentru toate aceste categorii exista reviste de lux (stil de viata) si reviste de informatii generale. Cu alte cuvinte, orice femeie din fiecare categorie amintita poate sa-si aleaga unul sau mai multe titluri existente pe piata. Ceea ce conteaza este ca revistele sa ofere o atitudine fata de viata asa incat cititoarele sa-si gaseasca aspiratiile in paginile acestora.
Publicitatea nu va creste spectaculos in 2000
In ciuda abundentei de reviste pentru femei, este loc sub soare si pentru alte titluri. Dan Florescu, coordonator media buying la agentia de media MindShare, este convins ca exista „nise” pe piata. „Avem o piata aparent indestulatoare, cu multe publicatii care acopera cererea de informatii cu caracter general. Fiecare revista conteaza pentru ca reprezinta un anumit public. Totusi, mai exista loc pentru revistele cu personalitate puternica, orientate catre segmente bine definite de cititoare. Istoria arata ca asemenea reviste reusesc sa se impuna pe piata cand sunt sustinute de grupuri editoriale cu forta financiara si care au echipe redactionale cu experienta”, subliniaza Dan Florescu. Un exemplu de acoperire a unei „nise” l-a reprezentat intrarea pe piata romaneasca a lunarului Cosmopolitan, publicatie cu o personalitate bine definita.
Faptul ca piata nu este inca acoperita o dovedesc anuntatele aparitii din acest an ale revistelor Burda, Madame Figaro si repozitionarea revistei Estetica, care va deveni lunar, manevra ce vizeaza targetul de cititoare cu varste de pana la 25 de ani. Trebuie sa amintim ca la sfarsitul anului trecut au intrat in hora concurentei titlurile Olivia si Esential. De fapt, pe aceasta piata se intalnesc cei mai puternici editori: Axel Springer, Ringier, RPG, VNU Hearst, Media Pro Group.
Concurenta atrage implicit si un volum de publicitate pe masura. In primele 11 luni ale anului trecut, volumul brut de publicitate atras de revistele pentru femei s-a ridicat la 6,03 milioane de dolari. E mult, e putin? Daca amintim ca aceasta suma reprezinta 9,8% din volumul brut total de publicitate cheltuit in presa scrisa si ca, dupa ziarele centrale, care detin cea mai mare pondere, urmatorul loc este ocupat de revistele feminine, putem spune ca suma este onorabila. Dan Florescu apreciaza ca in acest an volumul de publicitate absorbit de catre fiecare publicatie in parte nu va inregistra o crestere semnificativa fata de 1999. De fapt, intreaga piata publicitara nu va cunoaste cote mari de crestere. „Exista posibilitatea ca aparitia noilor publicatii sa exercite o presiune a pietei revistelor feminine pe parcursul anului asupra bugetelor publicitare, in sensul cresterii acestora”, conchide Dan Florescu.
Revistele pentru femei ofera investitorilor in publicitate siguranta ca isi ating publicul vizat, adica o excelenta selectivitate a publicului. De obicei, investitiile publicitare cresc in aceasta piata mai ales la granita anotimpurilor iarna-primavara si toamna-iarna. Exista insa si un mic dezavantaj al investitiilor publicitare in astfel de publicatii. Toate cele care conteaza pe piata au aparitii lunare, fapt care nu asigura o coerenta a campaniei publicitare pe aceste suporturi.
Concurenta dintre publicatii, in afara cifrelor de tiraj sau a cotelor de audienta, se manifesta si la nivelul
echipelor de vanzari de publicitate ale fiecarui grup editorial. Din aceasta concurenta acerba toata lumea are de castigat: editorii, clientii de publicitate si, in primul rand, femeile din Romania.    

Petre Barbu, Dan Bododea