Revoltă după recalculare. Pensii diminuate cu 80%. Mai grav e pentru cei care încă n-au ieșit la pensie

pensionar nevazator

SURSA FOTO: Dreamstime

Unii dintre cei mai afectați pensionari de recalcularea pensiilor sunt nevăzătorii. Cei mai mulți au primit decizii de recalculare cu veniturile scăzute drastic. Într-o astfel de situație se află și un pensionar din Vaslui, însă există mai multe cazuri de acest fel la nivel național. Pe fond, Asociația Nevăzătorilor din România amenință cu proteste, dacă problema nu va fi rezolvată.

Pensii mai mici în deciziile de pensionare ale nevăzătorilor

Pensii mai mici pentru nevăzători. Noua lege a pensiilor, Legea 360/2023, care va intra în vigoare pe 1 septembrie 2024, aduce schimbări semnificative în modul de calcul al pensiilor, afectând în mod special persoanele cu handicap vizual.

Analizele recente arată că persoanele nevăzătoare sunt cele mai afectate de noile reglementări, cu pensii reduse drastic față de valorile anterioare, scrie cancan.ro.

Un exemplu în acest sens este un nevăzător din Vaslui cu 11 ani și șase luni de vechime în muncă.

Potrivit noii formule de calcul, pensia acestuia, în prezent de 1.755 de lei, va scădea la 700 de lei, sub nivelul indemnizației sociale pentru pensionari, care este de 1.281 de lei.

Această scădere semnificativă, cuprinsă între 60% și 80%, face ca pensia să fie înghețată pentru o perioadă lungă, până la eventuale ajustări viitoare.

SURSA FOTO:cancan.ro

Din păcate, exemplul de mai sus nu este singular. Mai mulți pensionari nevăzători se confruntă cu astfel de situații la nivel național.

O altă persoană din Vaslui avea o pensie de 4.041 de lei, dar, în urma recalculării, apare o pensie de 1.611 lei.

Asociația Nevăzătorilor din România critică noua lege a pensiilor

Pensii mai mici pentru nevăzători. Asociația Nevăzătorilor din România a emis un comunicat prin care atrage atenția asupra impactului negativ al Legii 360/2023 asupra persoanelor cu dizabilități vizuale. Potrivit asociației, noua formulă de calcul diminuează pensiile persoanelor nevăzătoare cu 60% – 80%, o schimbare care va afecta dramatic nivelul de trai al acestora.

Reprezentanții asociației subliniază că, deși pensia în plată nu se va modifica imediat, indexările viitoare vor fi aplicate la valoarea redusă a pensiei, ceea ce va duce la o scădere treptată a puterii de cumpărare. Această situație este valabilă pentru toți nevăzătorii pensionați la limită de vârstă și va avea un impact și mai mare asupra celor care se vor pensiona după intrarea în vigoare a noii legi.

“Este adevărat că pensia în plată nu se modifică, însă în viitor ea nu se va putea indexa pentru o lungă perioadă de timp, astfel încât puterea de cumpărare a oamenilor va scădea treptat.

Precizăm că toți nevăzătorii pensionați la limită de vârstă sunt puternic afectați de noua formulă de calcul, indiferent de domeniul în care au lucrat, fapt ce aduce atingere pe termen lung atât statutului lor social, cât și dreptului la o viața demnă.

Chiar mai gravă este situația persoanelor cu deficiență vizuală care se vor pensiona după data intrării în vigoare a acestui act normativ. Aceasta întrucât vor avea pensii semnificativ mai mici față de cele care s-ar pensiona acum, folosind prevederile legii în vigoare, în condiții identice de salarizare și de stagiu de cotizare. Or, o asemenea situație generează în mod firesc o nemulțumire foarte puternică în rândul celor ce sunt încadrați în muncă.

Totodată, punerea în practică a formulei de calcul va conduce, inevitabil, la pensionarea până la 1 septembrie a tuturor angajaților deficienți de vedere care îndeplinesc condițiile, iar acest fapt va însemna scăderea dramatică a gradului de ocupare, și așa foarte redus, din cauza absenței locurilor de muncă adaptate.

Astfel, nici integrarea socială, care se realizează pe deplin numai prin muncă, nici egalitatea de șanse, principiu ordonator al societății noastre, nu mai au vreo relevanță, în pofida angajamentelor internaționale semnate de România, inclusiv Convenția ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități, ratificată prin Legea nr. 221/2010”, a mai precizat Asociația Nevăzătorilor din România.

SURSA FOTO: Dreamstime

Se anunță proteste

Pensii mai mici pentru nevăzători. Pentru a contracara aceste efecte negative, Asociația Nevăzătorilor din România solicită modificarea formulei de calcul.

Printre propunerile de reformă se numără creșterea bonificației acordate persoanelor cu handicap grav și accentuat, precum și acordarea acesteia pe întreaga perioadă lucrată.

Asociația subliniază că aceste modificări nu implică eforturi bugetare suplimentare, ci necesită doar voință politică și înțelegerea specificului acestei categorii vulnerabile.

Asociațiile de nevăzători din toată țara pregătesc un protest amplu în a doua jumătate a lunii septembrie, care va avea loc în Piața Victoriei din București.

Acest protest vizează nu doar atragerea atenției asupra inechităților generate de noua lege, ci și mobilizarea publicului și autorităților pentru a găsi soluții adecvate.

“Pe lângă nevăzători din întreaga țară și apropiați ai lor, familii, rude, prieteni, sunt bineveniți toți cei ce doresc să susțină această cauză. În paralel, vom continua demersurile instituționale pe lângă autorități, cu convingerea că responsabilii din structurile guvernamentale vor decide, fie și în ceasul al doisprezecelea, să trateze cu seriozitate și hotărâre această problemă acută pentru noi.

Totodată, vom analiza oportunitatea unor acțiuni juridice, pornind de la contestarea individuală a deciziilor și până la invocarea neconstituționalității articolelor de lege.

Dacă prevederile nu vor fi schimbate, un act normativ menit a instaura echitate în sistemul public de pensii va prejudicia ireversibil persoanele cu deficiență vizuală gravă. Din păcate, în momentul de față, dreptate pentru toți înseamnă, în litera legii, nedreptate flagrantă pentru nevăzători, ceea ce nu putem îngădui!”, a mai precizat Asociația Nevăzătorilor din România.