„Totul a fost o farsă”. Ilia Ponomarev, om de afaceri și fost deputat al Dumei ruse care din 2016 trăiește în exil în Ucraina și este unul dintre fondatorii Legiunii pentru Libertatea Rusiei, are idei clare despre revolta, ulterior abandonată, a Grupului Wagner, ale cărui forțe au ajuns la porțile Moscovei fără a întâmpina rezistență.
„Cred că Prigojin și Putin au avut de la început un acord cu privire la ceea ce urma să se întâmple, o înțelegere despre care nimeni altcineva nu era la curent”, explică Ponomarev într-un interviu acordat agenţiei Adnkronos, subliniind că șeful grupării Wagner „este un om de încredere al lui Putin. Se cunosc de multă vreme și împrejurările în care s-au întâlnit au creat între ei o relație de mare încredere”.
Scopul președintelui rus a fost să sperie elitele ruse și pe cele internaționale
Fostul deputat, singurul care a votat împotriva anexării Crimeei, evidențiază motivele care, în opinia sa, i-au determinat pe Putin și Prigojin să acționeze în acest fel.
Pe de o parte, scopul președintelui rus a fost „să sperie atât elitele ruse, cât și pe cele internaționale. Avea nevoie să transmită un mesaj din care să reiasă că el nu este cea mai proastă alternativă” și că există „un căpcăun, pe nume Prigojin, pe care nimeni din comunitatea internaţională nu şi-aș dori să-l vadă ţinând mâna pe un buton nuclear”.
Potrivit lui Ponomarev, Putin a vrut să demonstreze că posibilitatea înlocuirii lui este „reală” și că înlocuitorul este mai rău decât el.
„Și, din păcate, cred că şi-a atins obiectivul, deoarece toată lumea a crezut în acest spectacol”.
Prigojin avea nevoie să găsească o modalitate de a părăsi Ucraina cu demnitate
Prigojin, la rândul său, avea nevoie să găsească o modalitate de a părăsi Ucraina „cu demnitate”, susţine miliardarul rus.
„Luptă de mult timp și este obosit. A pierdut mulți oameni, dar mai ales are oportunități financiare imense în Africa, contracte militare importante pe care le poate onora, numai că nu putea să plece aşa, pur și simplu. Avea nevoie de o scuză”, subliniază Ponomarev, potrivit căruia Belarusul, care, aşa cum a anunţat aseară Kremlimul, îl va găzdui pe Prigojin, este doar „un loc de tranzit”.
„Nu va rămâne mult timp și de acolo va pleca în Africa”.
Fostul deputat al Dumei subliniază că, în orice caz, evenimentele de sâmbătă vor avea consecințe pozitive asupra Kievului.
„Cu siguranţă, deoarece moralul trupelor ruse nu este prea ridicat și după toate aceste evenimente va fi și mai scăzut. În acelaşi timp vor fi probleme în lanțul lor de comandă. Lucruri cu siguranță pozitive, pentru noi”, declară el.
Putin însă, continuă el, și-a atins scopul.
„Rușii îl consideră un învingător și consensul lui va crește mult după tot ce s-a întâmplat, însă în termeni reali este evident că au ieşit la suprafaţă toate slăbiciunile lui. A sosit timpul ca Moscova să fie eliberată, și când Legiunea noastră pentru Libertatea Rusiei va crește şi va ajunge la nivelul necesar, cu siguranță că vom transforma planul neterminat al lui Prigojin în realitate”, avertizează Ponomarev