Tot mai mulţi europarlamentari se arată revoltaţi de atitudinea pe care o are Parlamentul European faţă de Ungaria, având în vedere proaspătul raport adoptat de forul european. Europarlamentari din Franţa, Austria, Polonia, Italia și Spania au asigurat Ungaria de sprijinul lor, scriu jurnaliştii de la Magyar Hirlap.
Din ce în ce mai mulți europarlamentari își exprimă nemulțumirea după ce Parlamentul European (PE) a adoptat din nou un raport de condamnare a Ungariei. Potrivit politicianului de stânga, care a înaintat în PE raportul respectiv, situația democrației și a drepturilor fundamentale din Ungaria a continuat să se deterioreze în ultimii ani.
Politicienii francezi, polonezi, italieni, spanioli și austrieci consideră că raportul este o minciună și o denigrare inacceptabilă a Ungariei. Gwendolin Delbos-Corfield, cel care a elaborat acest raport, consideră că după ani de zile se poate spune în sfârșit că Ungaria nu este o democrație, deoarece sunt încălcate, printre altele, valorile de bază şi restricţionate drepturile comunităţii LGBT.
Care este diferenţa între raporturile Tavares, Sargentini şi Delbos-Corfield?
Faptul că deciziile au fost luate într-un an diferit. Iar rapoartele care conțin acuzațiile abia s-au schimbat în ultimii zece ani.
Documentele susţin, fără niciun temei obiectiv, că Ungaria numai este un stat democratic şi de la un an la altul totul se înrăutățește în această ţară.
Ce au în comun aceste rapoarte?
Faptul că provin din condeiul europarlamentarilor de opoziţie şi scopul este prezentarea Ungariei într-o lumină proastă, rapoartele fiind în totdeauna armonizate cu alegerile parlamentare. Cel mai recent raport, în care este criticată Ungaria, a fost dat publicităţii de europarlamentarul francez de stânga în această vară, la câteva luni după ce cetăţenii ungari au declarat ferm că susţin Guvernul condus de Viktor Orbán.
Poate este o coincidenţă întâmplătoare faptul că la Bruxelles vor să îngheţe fondurile UE care i se cuvin Ungariei cu ajutorul acestui document, deoarece oficialii de la Bruxelles consideră că Guvernul Orbán poate beneficia doar de sancţiuni, transmite Magyar Hirlap.
Raportul elaborat de Sargintini diferă de cel al lui Delbos-Corfield prin faptul că a avut și un efect juridic real, respectiv pe baza acestuia a fost demarată procedura conform Articolului 7 din Tratatul UE. Pe parcursul ultimilor patru ani, Consiliul Uniunii Europene a dezbătut de mai multe ori situaţia statului de drept în Ungaria. Raportul care condamnă Ungaria a fost respins de 123 de eurodeputaţi. Cu raportul europarlamentarului Gwendoline Delbos-Corfield nu este de acord nici eurodeputatul francez Jean-Paul Garraud.
„Statele naţionale trebuie respectate, dar Uniunea Europeană nu depune eforturi în acest sens, toate acestea putând fi observate în procedura privind respectarea principiilor statului de drept, demarată împotriva Ungariei, ceea ce este scandalos.
Datorită voinţei populaţiei FIDESZ a câştigat alegerile parlamentare din acest an pentru a patra oară. Uniunea Europeană ar trebui să asculte alegătorii ungari, însă UE este deranjată de vocea poporului ungar şi vrea să o schimbe”, a subliniat europarlamentarul francez Jean-Paul Garraud.
El a adăugat: este inacceptabil că Ungaria este nevoită să se confrunte cu atacuri nedrepte. În opinia politicianului, este revoltător că Ungaria nu beneficiază de resursele UE care i se cuvin, în condiţiile în care nu încalcă principiile privind statul de drept.
„Stânga s-a reunit din nou și a organizat o dezbatere pentru a ataca Ungaria”
Acuzaţiile fără temei ale Bruxelles-ului au fost condamnate şi de Herald Vilimsky, membru al Partidului Libertăţii din Austria.
„Consider că este inacceptabil faptul că instituţiile Uniunii Europene vor să denigreze Ungaria din cauză că a încercat să-şi apere graniţele sale. Politica de sancțiuni a UE trebuie să înceteze imediat”, a subliniat politicianul austriac, care a mai menţionat: Ungaria este un membru demn al familiei europene, şi a lansat un apel către Bruxelles pentru încetarea defăimării Ungariei.
Eurodeputatul spaniol al Grupului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni – care a făcut parte din comisia care a efectuat o vizită în Ungaria pentru investigarea situaţiei din ţară – a asigurat Ungaria de sprijinul său. Jorge Buxade Villalba a atras atenţia asupra faptului că „stânga s-a reunit din nou și a organizat o dezbatere pentru a ataca Ungaria”, menţionând: Am fost și eu membru al delegației care a vizitat Budapesta și am ajuns la concluzia că raportul conține doar minciuni”. În cadrul Partidului Popular European, delegația de dreapta franceză a fost singura care nu a susținut raportul-Delbos-Corfield.
Documentul nu a fost votat nici de partidul Frații Italiei aparținând fracțiunii Conservatorilor și Reformiştilor Europeni, condus de Giorgia Meloni, şi nici de europarlamentarii Ligii, care sunt membri ai partidului Identitate şi Democraţie.
Liderul partidului Fraţii Italiei a subliniat: Premierul Viktor Orbán a câștigat alegerile de mai multe ori cu un sprijin larg şi conform regulilor constituţionale ungare. Ungaria este o democraţie, a adăugat Giorgia Meloni.
Premierul Poloniei rămâne un aliat puternic al Ungariei
Vincenzo Sofo, membru al Grupului Conservatorilor și Reformiştilor Europeni, a subliniat: Partidul său sprijină în totalitate Ungaria şi respinge orice fel de şantaj. Raportul Delbos-Corfield este un alt exemplu clar al modului în care stânga europeană face totul pentru ca Ungaria să nu aibă acces la fondurile UE până când nu îndeplinește condițiile politice de la Bruxelles, a adăugat Vincenzo Sofo.
Ungaria a fost susţinută şi de Polonia. Premierul polonez a afirmat: Varşovia se va opune oricăror măsuri ale instituţiilor europene ale căror scop este privarea de fonduri UE al oricărui stat membru, dar în special a Ungariei.
Europarlamentarii austrieci, italieni, polonezi și francezi au înaintat o opinie alternativă în care au criticat aspru conținutul raportului. În opinia lor, raportul Delbos-Corfield se bazează pe opinii subiective și declarații părtinitoare din punct de vedere politic, conține preocupări neclare și aplică un dublu standard.
În pofida acestui fapt, stânga ungară a votat în favoarea condamnării Ungariei în Parlamentul European.