Revolta care a izbuncnit în printre membrii formațiunii înființate de comediantul Beppe Grillo se îndreaptă acum împotriva lui Davide Casaleggio, una dintre cele mai puternice figuri ale mișcării și ale platformei online de democrație digitală pe care a creat-o, cunoscută sub numele de Rousseau.
Casaleggio, și tatăl său decedat, Gianroberto (cofondator al formațiunii politice), au conceput platforma Rousseau în ideea de a revoluționa reprezentarea politică prin conectarea directă a activiștilor cu parlamentarii, scri Politico.
Dar în calitate de manager, Casaleggio are o putere personală majoră, inclusiv asupra listelor de candidați electorali și a voturilor interne, spun rebelii din partid. Deține, de asemenea, datele personale ale membrilor și știe și modul în care au votat.
„Casaleggio se pretinde a fi un simplu tehnician, dar este de facto managerul întregii mișcări. Comportamentul său arată că el crede că este proprietatrul formațiunii 5 Stele”, reclamă Fabio Berardini, unul dintre cei trei parlamentari ai partidului, care protestează acum față de ceea ce mulți consideră a fi o lipsă de transparență și concentrare a puterii. „Mulți” parlamentari sunt gata să plece din partid, dacă puterea lui Casaleggio nu este anihilată, a spus Berardini, vorbind de o adevărată „schismă”.
O petiție semnată de peste 20 de parlamentari, săptămâna trecută, cerea ca Rousseau să fie administrată de un organism ales, cu un nou contract și cu termeni clari. Membrii plaformei Rousseau se apără, spunând că aceasta funcționează democratic, cu costuri reduse și fără finanțare publică.
Daniele Albertazzi, politolog la Universitatea din Birmingham, afirmă că acesta este un „moment definitoriu” pentru Mișcarea 5 Stele. „Un partid nu poate fi administrat de o companie privată. Acum, sprijinul de care beneficiau se diminuează, așa că trebuie să ia unele decizii cu privire la încotro se îndreaptă și cine îi va duce acolo”, a spus Albertazzi. După cum se știe, după venirea la putere a formațiunii, în 2018, cu cele 32 de procente, compromisurile pe care formațiunea le-a făcut în guvern i-au redus sprijinul populației, așa că mișcarea nu a reușit să atingă scorul sperat la alegerile regionale de luna trecută.
Soarta partidului s-ar putea decide luna viitoare, când este programat un congres al formațiunii politice. Dar fără un candidat de marcă la șefia 5 Stele care să readucă partidul la o creștere și cu reforma constituțională care va reduce cu o treime numărul deputaților în următorul parlament, șirul de plecări din partid va continua, a anticipat Albertazzi. Iar mulți vor căuta adăpost în partide precum Liga, al lui Salvini, considerate cu mari șanse să câștige alegerile viitoare.