Ospătarii s-au revoltat și timp de o oră, au refuzat să mai servească clienții aflați la terase sau restaurante. Angajații au protestat, cu pancarte, față de restricțiile impuse de Guvern. Totul a pornit de la supărarea patronilor care sunt convinși că din clipa în care vremea se va răci și temperaturile vor scădea, cifra de afaceri va înregistra un declin dramatic.

Angajații din industria Horeca nu vor altceva decât să știe că mai au un loc de muncă și în viitor iar patronii vor să fie siguri că afacerea lor va mai avea sorți de izbândă. Afaceriștii sunt supărați că de când a început pandemia de Covid, respectiv de cinci luni de zile, bussinesurile lor sunt la pământ. Asta s-a întâmplat în mare parte din cauza restricțiilor impuse de autorități.

Cererea adresată reprezentanților Guvernului e clară și categorică: localurile să fie deschise și în interior, nu doar terasele. Pandemia de Covid a afectat puternic industria ospitalității, care a pierdut 70%, din încasări față de primele șase luni ale anului trecut, potrivit Organizației Patronale a Hotelurilor si Restaurantelor din România.

Peste 400 de mii de agajați lucrează în industria ospitalității din România. Potrivit studiului comandat de asociațiile din domeniu, efectuat pe o perioadă de 5 ani, aportul HoReCa la PIB este de aproximativ 5,07%.

Daniel Mischie, președintele HORA Organizația Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor din România, a susținut că patronii iau în calcul să ceară despăgubiri de sute de milioane de euro, în condițiile în care autoritățile nu au luat încă o decizie privind redeschiderea restaurantelor.

„Nu există argumente pentru blocarea acestui sector, iar Guvernul actual poartă responsabilitatea distrugerii sectorului HoReCa prin măsuri total disproporţionate faţă de situaţia reală, astăzi fiind afectaţi în mod direct de aceste restricţii nejustificate 400.000 de angajaţi, precum şi aproximativ 210.000 de angajaţi şi furnizori de produse, materii prime şi servicii”, se arată într-un comunicat recent de presă.