Protest Transelectrica în luna martie

Angajații Transelectrica amenință cu declanșarea unei greve începând din luna martie, nemulțumiți de restricțiile salariale impuse prin ordonanța austerității.

Sindicaliștii susțin că drepturile prevăzute în contractul colectiv de muncă nu sunt respectate, ceea ce le afectează în mod direct veniturile și stabilitatea financiară.

„Ulterior momentului negocierii, semnării şi înregistrării Contractului Colectiv de Muncă la nivel de unitate 2025-2026, înregistrat la ITM Bucureşti cu nr. 503/19.12.2024 şi intrat în vigoare la data de 01.01.2025, Federaţia Naţională a Sindicatelor din Electricitate «UNIVERS» a constatat că începând cu anul 2025 drepturile salariale ale angajaţilor din CNTEE «Transelectrica» – S.A. vor fi cele aflate în plată la nivelul luni noiembrie 2024 prin aplicarea Ordonanţei de Urgenţă nr. 156/2024 privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice pentru fundamentarea bugetului general consolidat pe anul 2025”, au informat sindicaliştii.

Transelectrica
SURSA FOTO: Facebook, Transelectrica

Angajații Transelectrica cer exceptarea de la măsurile impuse de Guvern

Un alt aspect subliniat de protestatari este statutul strategic al Transelectrica, companie listată la Bursa de Valori, care joacă un rol esențial în sistemul energetic național. În acest context, angajații cer ca atât compania-mamă, cât și filialele sale, să fie exceptate de la măsurile restrictive impuse de guvern.

Nemulțumirile din cadrul Transelectrica vin pe fondul unor măsuri de austeritate mai largi, care afectează diverse sectoare economice. Sindicatele avertizează că, în lipsa unui dialog constructiv cu autoritățile, mișcările de protest ar putea escalada, cu impact asupra întregului sector energetic din România.

guvernul romaniei
SURSA FOTO: Dreamstime

Beneficiile care nu vor fi acordate

Protestatarii susțin că deciziile Guvernului au anulat creșterea salarială de 300 de lei brut pe lună, promisă angajaților începând cu ianuarie 2025.

În plus, angajații nu vor beneficia de creșterea diurnei de la 150 la 200 de lei pe zi, de cele două zile libere plătite anual pentru probleme medicale sau de extinderea concediului de odihnă de la 21 la 22 de zile lucrătoare pe an.

Reprezentanții sindicali critică eliminarea unor beneficii esențiale pentru angajați, precum:

  • majorarea salarială fixă de 400 de lei la fiecare cinci ani pentru fidelizare
  • creșterea sporurilor pentru munca în weekend și zile nelucrătoare
  • sporul pentru deținerea unui doctorat sau cel destinat proiectelor complexe de interconectare

De asemenea, nu va mai fi acordată indemnizația de 6.000 de lei pentru angajații care se căsătoresc, suma fiind anterior majorată de la 4.000 de lei.

Sindicatele denunță și eliminarea sprijinului financiar acordat în caz de deces, subliniind că angajații nu vor mai beneficia de ajutorul de 25.000 de lei în cazul decesului unui coleg sau de suma de 6.000 de lei pentru pierderea unui membru al familiei.

„Atragem atenţia că Ordonanţa de Urgenţă nr. 156/2024 privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice pentru fundamentarea bugetului general consolidat pe anul 2025, pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru prorogarea unor termene are un impact drastic asupra Companiei CNTEE «Transelectrica» – S.A., şi a filialelor sale, implicit asupra salariilor angajaţilor şi va afecta întreaga activitate a acestora. Vorbim despre angajaţi care depun în permanenţă eforturi pentru buna funcţionare a Sistemului Energetic Naţional (SEN) şi a Proiectelor de Investiţii aflate în derulare. Vă reamintim faptul că societatea Transelectrica este o companie de importanţă strategică, listată la Bursă”, au mai transmis reprezentanţii sindicaliştilor.