PSD subliniază faptul că premierul Florin Cîțu îi amăgește pe români cu privire la o presupusă creștere a salariului mediu pe economie, dar și o falsă îmbunătățire a nivelului de trai la nivel național.
Totodată, social democrații susțin datele INS arată că evoluția câștigului salarial mediu a fost afectat de pandemia de coronavirs, în ciuda declarațiilor făcute de premier.
„PSD denunță dezinformarea făcută – în cunoștință de cauză! – de către premierul Florin Cîțu cu privire la așa-zisa creștere a salariului mediului pe economie, în baza căreia acesta proclamă o falsă îmbunătățire a nivelului de trai din România.
Acest fals grosolan este de altfel constatat cu ochiul liber de fiecare român atunci când se uită în portofel după ce achită cheltuielile necesare pentru traiul curent.
În realitate, Institutul Național de Statistică a subliniat că datele raportate cu privire la evoluția câștigului salarial din România au fost afectate „în contextul situației cauzate de pandemia COVID-19”, iar „datele statistice infra-anuale, operative, pot prezenta un grad de fiabilitate, acuratețe, completitudine și comparabilitate mai redus.
În acest sens, INS subliniază că „în câștigul salarial mediu lunar sunt cuprinse și sumele plătite salariaților pentru șomajul tehnic”, susține PSD.
Premierul Florin Cîțu doar se laudă
Social democrații mai adaugă că premierul Florin Cîțu s-a mai lăudat cu o astfel de creștere în timpul stării de urgență, raportându-se la indemnizația de șomaj tehnic.
În același timp PSD mai adăugă că România a avut un parcurs negativ, iar în realitate, veniturile românilor au rămas ” cu mult în urma inflației galopante provocată de guvernarea Cîțu”.
„PSD susţine că premierul se laudă cu o creștere a salariului mediu care s-a dat anul trecut în starea de urgență
Altfel spus, Cîțu se laudă cu o creștere a salariului mediu prin raportare la indemnizația de șomaj tehnic care s-a acordat anul trecut în timpul stării de urgență și care reprezenta doar 75% din salariul de bază.
Prin urmare, dacă se face abstracție de această diferență de 25 de puncte procentuale, care a existat anul trecut, în cazul salariaților care au fost nevoiți să intre în șomaj tehnic din cauza pandemiei, s-ar observat că evoluția reală a salariilor din România a avut un parcurs negativ, iar veniturile românilor au rămas cu mult în urma inflației galopante provocată de guvernarea Cîțu”, se arată în comunicatul PSD, transmis, joi, presei.