Ce echitate mai avem în următorul caz: un magistrat norocos are o pensie de 120 milioane de lei vechi, iar alt magistrat, pensionat anul viitor, o pensie de două-trei ori mai mică?
Anunţata lege unică a pensiilor dă mari dureri de cap celor cu pensii de 10.000, 20.000 de lei sau chiar mai mult. Adică vreo două sute de mii de oameni care au beneficiat de un lobby eficient în ultimii ani, constituindu-se într-o castă care nu avea nimic de-a face cu restul pensionarilor. Indiferent cât contribuiseră la sistemul de pensii, nişte legi incorecte le dăduseră dreptul să-şi calculeze pensia în funcţie de venitul din ultimele trei luni sau chiar din ultima lună. Evident că aveau grijă ca acea ultimă lună să fie cea mai „mănoasă“ din toată cariera lor. Profund nedrept şi inechitabil.
Guvernul Boc vrea ca toate pensiile să fie calculate în funcţie de salariul avut de-a lungul anilor şi, implicit, de contribuţiile la sistemul de pensii. Aşa e drept, aşa e echitabil. Categoriile favorizate acum sunt magistraţii, diplomaţii, aviatorii, parlamentarii, armata, poliţia şi cei din serviciile de informaţii. Aceştia primesc, pe lângă pensia calculată în funcţie de contribuţia lor, şi o parte, substanţială, de la bugetul de stat. Toţi ceilalţi primesc doar pensia la care le dă dreptul contribuţia avută de-a lungul anilor.
Imediat au început strigătele celor vizaţi: e dreptul nostru, nimeni nu are voie să ne reducă pensiile imense, toţi ceilalţi sunt obligaţi să ne menţină aceste pensii! Se invocă principii din dreptul roman, un drept câştigat nu-l mai poate lua nimeni. Problema e că acest drept nu este prins, concret, în nicio lege. Se încalcă principiul neretroactivităţii legii, mai spun pensionarii de lux. Nimeni nu le cere înapoi bani încasaţi până la apariţia noii legi, dar nu mai pot primi aceleaşi sume după noua lege. Altfel, ce echitate mai avem în următorul caz: un magistrat norocos, de exemplu judecătoarea din Dâmboviţa, prinsă conducând autoturismul beată, are o pensie de 120 milioane lei vechi, iar un alt magistrat, pensionat anul viitor, cu aceeaşi vechime, o pensie de două-trei ori mai mică ?
Este evident că actualul sistem nu mai poate funcţiona; pur şi simplu, economia nu mai suportă. Poate că această lege, la fel ca şi legea unică de salarizare, s-ar fi făcut mult mai uşor în anii din urmă, când economia creştea spectaculos. Este ştiut, astfel de reforme profunde trebuie făcute când economia creşte. Din păcate, fostul guvern nu numai că nu a sesizat nevoia, dar chiar a accentuat discrepanţele din sistemul de salarizare sau de pensii până la un nivel insuportabil. Acum, în plină criză, aceste reforme se fac cu şi mai multe dureri. Dar ele trebuie făcute! Indiferent cât de mulţi sau de puţini bani ar aduce această ajustare a pensiilor de lux, noua lege trebuie să aducă măcar echitate în sistemul de pensii: cât contribui de-a lungul vieţii, atât de mare este pensia…