Recurgerea la violenţă în 2011 pentru a reprima protestele în ţările arabe riscă să se perpetueze în 2012, unele regimuri fiind hotărâte să rămână la putere cu orice preţ, a avertizat Amnesty International.
"Mişcările de protest din regiune, conduse în numeroase cazuri de tineri, femeile având un rol central, au arătat o rezistenţă surpinzătoare în faţa unei represiuni adeseori uluitoare", a subliniat Philip Luther, director interimar al Amnesty International pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.
"Dar stăruinţa anumitor state în încercarea de a oferi schimbări cosmetice (…) sau pur şi simplu de a maltrata propria populaţie pentru a o supune demonstrează că pentru numeroase guverne supravieţuirea regimului rămâne obiectivul lor", a adăugat el.
Revoltele care s-au declanşat în 2011 în lumea arabă au condus la răsturnarea de la putere a preşedintelui tunisian Zine el-Abidine Ben Ali, egiptean Hosni Mubarak şi libian Muammar Gaddafi.
Amnesty International mai denunţă violările drepturilor omului comise în Egipt de puterea militară aflată la conducere pentru a asigura interimatul după alungarea lui Mubarak, apreciind că sub unele aspecte sunt cu mult mai grave decât în timpul regimului fostului preşedinte.
"Armata şi forţele de securitate au reprimat cu violenţă manifestaţiile, provocând moartea a 84 de persoane în perioada octombrie-decembrie 2011. Tortura în închisoare a continuat, iar numărul civililor traduşi în faţa instanţei militare a fost într-un an mai mare decât în 30 de ani ai regimului Mubarak", a subliniat AI.
Raportul critică şi autorităţile interimare din Libia pentru lipsa de control asupra brigăzilor înarmate care au contribuit la prăbuşirea lui Gaddafi şi absenţa proceselor pentru cele 7.000 de persoane ţinute sub arest în condiţii improprii de către grupări ale foştilor revoluţionari.
Organizaţia cu sediul la Londra a subliniat, pe de altă parte, atitudinea unor guverne din regiune, în special cel din Siria, care rămân "ferm hotărâte" să se agaţe de putere, "oricare ar fi preţul în vieţi omeneşti şi demnitate".
SURSA: Agerpres