Revolut Bank UAB, banca digitală europeană cu aproximativ 34 de milioane de clienți în Spațiul Economic European (SEE) și 4 milioane în România, a anunțat implementarea progresivă a IBAN-ului local românesc.
Revolut își face bancă în România. Toate conturile din România vor trece la IBAN-ul local românesc
Acesta va fi oferit de sucursala din România a Revolut Bank UAB începând cu ultimul trimestru al anului 2024. Deși inițial se preconiza că sucursala va deveni funcțională în primul trimestru al anului, activitatea acesteia va începe din decembrie.
România reprezintă cea mai mare piață din Uniunea Europeană pentru Revolut, fiind a doua la nivel global, cu 4 milioane de utilizatori retail. Revolut a furnizat servicii bancare în România din 2020 prin licența bancară din Lituania și pașaportul european. În prezent, banca oferă IBAN-uri clienților români prin parteneriatul cu Libra Bank, însă toate conturile vor migra gradual la IBAN-urile furnizate de sucursala locală până la sfârșitul anului.
Migrarea la IBAN-uri locale va permite Revolut să răspundă mai bine nevoilor clienților din România. Deși sucursala Revolut din România a fost înscrisă în registrul BNR în mai 2022, aceasta nu a început încă să funcționeze cu publicul. Revolut operează pe 30 de piețe din SEE și toate depozitele clienților rămân garantate până la 100.000 de euro de Fondul Lituanian de Garantare a Depozitelor.
Banca a deschis sucursale în mai multe țări
În ultimul an, Revolut a deschis sucursale locale în mai multe țări europene, inclusiv Irlanda, Franța, Spania și Olanda, iar alte patru, inclusiv cea din România, vor deveni operaționale până la finalul anului 2024.
„Operaționalizarea sucursalei Revolut Bank UAB în România și faptul că vom oferi propriile IBAN-uri românești reprezintă un nou pas către obiectivul de a deveni contul bancar principal pentru clienții din această piață. Punem mare accent pe capacitatea de a fi relevanți la nivel local în fiecare țară în care operăm.
Scopul nostru este să ne ajutăm clienții să își valorifice la maximum finanțele și să îi sprijinim să preia un control mai mare, mai eficient asupra banilor lor. Fie că este vorba de preferințele lor privind cheltuielile, fie că vor să economisească sau să investească, Revolut le oferă utilizatorilor un întreg ecosistem direct în aplicație, pentru a centraliza și optimiza deciziile lor financiare și pentru a-i ajuta să obțină maximum de la banii lor”, a declarat Gabriela Simion, Manager General al Revolut Bank UAB Sucursala România.
În 2022, Revolut Bank UAB a demarat procesul de reglementare pentru înființarea unei sucursale locale în România, înregistrată în Registrul Instituțiilor de Credit sub categoria „Sucursale ale instituțiilor de credit din alte state membre”, administrat de BNR. Această sucursală va deveni funcțională în decembrie 2024, păstrând un model de operare complet digital, fără rețele fizice de unități bancare.
Românii vor primi IBAN-uri locale
Clienții din România, atât noi, cât și existenți, vor primi IBAN-uri locale furnizate de sucursala Revolut. De asemenea, Revolut Vilnius continuă să ofere credite de nevoi personale și refinanțare, din care au fost acordate până în prezent 2,3 miliarde de lei. BNR a exprimat dorința ca activitatea de creditare să fie trecută sub sucursala din România pentru o reglementare mai strictă, însă creditele vor fi oferite în continuare prin entitatea din Lituania.
Deși Revolut va opera prin sucursala din România, aceasta va rămâne sub supravegherea prudențială a autorităților din Lituania, la fel cum funcționează și alte bănci străine, cum ar fi ING Bank. BNR nu poate sancționa aceste sucursale pentru încălcări ale legislației bancare, dar poate aplica sancțiuni în ceea ce privește legislația anti-spălarea banilor și prevenirea finanțării terorismului.
Până la sfârșitul lui 2023, clienții români aveau depozite de 750 de milioane de euro (aproximativ 3,7 miliarde de lei), iar aceste fonduri vor continua să fie garantate de schema de garantare din Lituania. Pe măsură ce tot mai mulți clienți vor utiliza Revolut ca bancă principală, suma depozitelor este așteptată să crească.
BNR ar prefera ca Revolut să obțină o licență bancară românească pentru a intra sub supravegherea sa directă, argumentând că dimensiunea operațiunilor Revolut în România și lipsa unei tradiții puternice în supravegherea bancară în Lituania ar justifica o astfel de mișcare. Totuși, Revolut nu intenționează să solicite o licență locală, preferând să își mențină modelul operațional prin pașaportul european, operând în 30 de țări din SEE și având sucursale în 4 piețe majore.
„Pe măsură ce rata de adopție crește, vom aduce și mai multe motive pentru ca utilizatorii să își intensifice utilizarea Revolut ca principalul lor cont bancar, pentru nevoi financiare de zi cu zi. De aceea, compania și-a setat ca obiectiv să localizeze cât mai mult acele produse care fac parte din oferta de cont bancar principal.
Vom extinde accesul clienților la IBAN-uri locale Revolut în cât mai multe piețe, prin sucursale locale. Am făcut asta deja în Franța, Irlanda, Spania, Olanda, vom continua până la sfârșitul anului cu alte patru piețe, printre care și România”, spune Gabriela Simion.
Revolut procesează peste 103 milioane de tranzacții pe lună, pe piața locală, din care peste o treime reprezintă plăți cu cardul (33 milioane plăți lunare).