Ion Iliescu a depus contestație

Conform informațiilor disponibile pe portalul instanțelor de judecată, Ion Iliescu, fost președinte al României, a contestat decizia Curții de Apel București.

Alături de Iliescu și Voiculescu Voican Gelu, fost viceprim-ministru al Guvernului României, și generalul (rtr.) Rus Iosif, fost comandant al Aviației Militare, toți inculpați în această cauză, au contestat decizia. Prin aceasta s-a constatat legalitatea sesizării instanței cu rechizitoriu, legalitatea administrării probelor și a efectuării actelor de urmărire penală. Astfel, s-a dispus începerea judecății.

Contestațiile au fost trimise spre soluționare la ÎCCJ (Înalta Curte de Casație și Justiție a României). Primul termen în faza de apel a fost stabilit pentru data de 10 ianuarie 2024.

Conform comunicatului emis de Parchetul General al României, din cercetările efectuate și raportarea la întregul probatoriu administrat în cauză, au fost reținute mai multe fapte.

Inculpatul Iliescu, în calitate de şef de stat şi de guvern, preşedinte al CFSN şi al Consiliului Militar Superior, cu intenţie, urmărind obținerea legitimității populare, menținerea și consolidarea puterii politice deținute începând cu ziua de 22 decembrie 1989, orele 16.00. A indus în eroare opinia publică în mod constant, repetat, sistematic, prin apariţiile sale televizate şi emiterea de comunicate (mecanism de exercitare a puterii de stat). El şi-a asumat, în intervalul 22-30 decembrie 1989, operațiunea sistematică de inducere în eroare a opiniei publice exercitată de cadrele militare cu funcții de conducere ale MApN.

Psihoza a cauzat situații de foc fratricid

Aceste fapte au avut drept consecințe generarea și amplificarea psihozei generalizate a terorismului. Psihoză cauzatoare de numeroase situaţii de foc fratricid generalizat. Astfel, între 22 și 30 decembrie 1989 au survenit 857 decese și 2382 răniri de persoane. 585 privări grave de libertate cu încălcarea regulilor generale de drept internaţional şi 409 cazuri de suferinţe mari.

Aceleași fapte ale inculpatului Ion Iliescu au generat, pentru același interval, o stare de pericol iminent și grav. Pentru existenţa unei părţi însemnate a populaţiei civile, de pe întregul teritoriu al României.

Precizăm că această etapă a procesului penal, conform Codului de procedură penală, reprezintă finalizarea anchetei penale. Și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare. Această situație nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Dosarul a fost instrumentat de către colonelul magistrat Cătălin Ranco Piţu, procuror militar șef în cadrul Parchetului de pe lângă ÎCCJ – Secția Parchetelor Militare.