Imaginaţi-vă o putere de calcul atât de puternică încât este capabilă să realizeze într-o secundă atâtea computaţii câte sunt particule subatomice în universul nostru observabil. Unele dintre aplicaţiile ei aparent “plictisitoare” ar fi spargerea tuturor codurilor criptografice inventate până în prezent, căutarea şi găsirea instantanee a elementelor din baze de date atât de vaste încât n-ar încăpea pe toate serverele de pe internet, factorizarea unor numere atât de mari încât nicio retea de supercalculatoare contemporane n-ar avea şansă de reuşită în decursul vieţii noastre.
Americanii de la IBM sunt pe cale să obţină acest lucru prin intermediul primului calculator cuantic.
Un calculator cuantic este un calculator a cărui funcţionare se bazează pe fenomene cuantice pentru a efectua operaţiile de calcul. Nu funcţionează pe tranzistori, precum calculatoarele folosite în mod curent acum.
În loc să utilizeze biţi, un calculator cuantic folosteşte qubiţi. În vreme ce biţii pot fi 1 si 0, un qubit poate fi 1, 0, sau oricare superpoziţie cuantică a acestora, care automat permite efectuare unui număr mult mai mare de operaţii într-un timp mult mai scurt.
Problema savanţilor legată de qubiţi este că aceştia au o durată de viaţă de doar câteva miliardimi de secundă. Cei de la IBM au reuşit să dezvolte qubiţi „tridimensionali” superconductori, ce îşi pot menţine starea cuantică până la 100 de microsecunde (reprezentând o îmbunătăţire de 200-400% faţă de tentativele mai vechi).
Oricum ar fi, cercetătorii IBM au făcut un pas uriaş spre realizarea calculatoarelor viitorului  şi mai mult ca sigur le vom vedea pe acestea la lucru în decursul vieţii noastre.
<iframe width="640" height="360" src="https://www.youtube.com/embed/_NRmOe1b8_s" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
<iframe width="640" height="360" src="https://www.youtube.com/embed/87HDyeshes8" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
SURSA: scitechexplained.com, wikipedia