Skidmore, Owings & Merrill LLP a dezvoltat o serie de modele de prototip care folosesc motoare electrice, pentru a ridica blocuri masive, creând energie care poate fi convertită în electricitate atunci când blocurile sunt mai jos.

Proiectele se bazează pe tehnologia dezvoltată de partenerul Energy Vault Holdings Inc. ca alternativă la bateriile litiu-ion și alte tipuri de celule chimice. Ei caută parteneri dezvoltatori interesați să compenseze poluarea cu gaze cu efect de seră de la clădiri, despre care se spune că sunt responsabile pentru aproape 40% din emisiile globale.

Conceptul seamănă cu cel al centralelor hidroelectrice utilizate pe scară largă. Energy Vault și-a finalizat primul proiect major în această lună, lângă Shanghai. Este vorba de un sistem de stocare autonom care poate furniza până la 25 de megawați de energie, timp de patru ore, informează Gulf News.

Companiile testează noi tipuri de sisteme de stocare pentru energie

Alte companii testează noi tipuri de sisteme de stocare gravitațională, inclusiv cele care folosesc puțuri și mine de petrol abandonate.

Proprietarii și proiectanții de clădiri au la dispoziție un număr tot mai mare de instrumente, pentru a limita emisiile de carbon din operațiunile de zi cu zi: de la o izolație mai bună, până la pompe de căldură.

Cu toate acestea, nu există înlocuitori pentru oțel și beton, care sunt componente critice ale clădirilor moderne, ambele fiind surse majore de emisii de carbon.

Transformarea unui zgârie-nori într-o baterie masivă, cea mai bună șansă

Există eforturi pentru decarbonizarea acestor materiale, dar sunt departe de a atinge o scară semnificativă. Pentru proprietarii de clădiri care doresc să elimine emisiile, transformarea unui zgârie-nori într-o baterie masivă reprezintă cea mai bună șansă, susține Bill Baker, partener de consultanță la SOM din Chicago.

SOM a creat patru prototipuri de sisteme de stocare bazate pe acest concept. Trei sunt sisteme de sine stătătoare, care folosesc fie blocuri grele sau apă, două sunt încorporate în dealuri și un al treilea este un turn înalt, cilindric.

„Bateriile zgârie-nori” ale SOM ar putea fi mult mai mari, începând de la 300 de metri

Ultimul este destinat zonelor urbane, un zgârie-nori falnic care ar putea include spații rezidențiale, comerciale și de birouri. Proiectul din Shanghai al Energy Vault are aproximativ 150 de metri înălțime, dar „bateriile zgârie-nori” ale SOM ar putea fi mult mai mari, începând de la 300 de metri.

Clădirile înalte sunt specialitatea SOM. Bill Baker a fost proiectantul principal pentru Burj Khalifa, turnul de 828 de metri din Dubai, care este cea mai înaltă clădire din lume, și vede un potențial semnificativ pentru încorporarea stocării energiei în zgârie-nori.

Asta pentru că, spune el, cu cât greutățile sunt ridicate mai mult când există un surplus de electricitate ieftină, cu atât vor deține mai multă energie potențială, care poate fi eliberată atunci când este nevoie de electricitate.

„Dacă stochez de două ori mai mult, voi avea două ori mai mult de energie”, a spus Baker.