Această celulă solară a doborât recordul mondial de eficiență. Sistemele fotovoltaice modelează imaginea de zi cu zi pe multe clădiri și proprietăți. Ele reprezintă acum o parte importantă a tranziției energetice. O componentă esențială a sistemelor solare sunt celulele solare.
Un mare producător de panouri solare susține că cea mai recentă tehnologie de celule solare poate transforma aproape o treime din energia solară în electricitate. Înseamnă că această celulă solară este mai eficientă decât cel mai bun panou solar rezidențial de pe piață.
Celula solară perovskită JinkoSolar a stabilit un nou record de eficiență
Celula solară perovskită JinkoSolar a stabilit un nou record de eficiență pentru tipul său specific de celulă, a anunțat compania, potrivit CNET.
Acest material inovator imită proprietățile siliciului, dar oferă costuri mai mici și flexibilitate; în plus, are o greutate mai mică. În ultimii ani s-au făcut progrese uriașe în aducerea celulelor perovskite pe piață, dar eficiența lor nu se ridică, deocamdată, la nivelul siliciului.
Panourile solare vă pot economisi bani?
Evaluarea eficienței de 33,24% pentru o celulă perovskită de tip TOPCon, pare cu mult înaintea eficienței raportate de CNET, în urmă cu câteva săptămâni, când Maxeon și-a anunțat cel mai eficient panou solar, Maxeon 7, înregistrând o eficiență de mai puțin de 25% .
Experții spun că cele două tehnologii nu sunt la fel și nu ar trebui comparate.
„Rezultatele testelor pe celule noi nu pot fi comparate cu eficiența din lumea reală a unui panou comercial disponibil, mai ales atunci când se folosesc tehnologii foarte diferite”, afirmă Chuck Kutscher, autorul principal al lucrării ”Accelerating the US Clean Energy Transformation”.
Kutscher, care a petrecut patru decenii ca cercetător în domeniul energiei regenerabile la Laboratorul Național de Energie Regenerabilă (NREL) susține că „eficiența Jinko este doar pentru o celulă tandem individuală constând din două modele de celule diferite”.
Eficiența celulei Maxeon 7, de 24,9%, este pentru întregul panou cu peste 100 de celule solare din siliciu monocristalin, conectate împreună, a explicat el.
„Stivuirea a două celule diferite care colectează porțiuni diferite ale spectrului lungimii de undă solară este o modalitate cunoscută de a crește eficiența, dar are un cost mai mare și, prin urmare, designul în tandem al acestei celule Jinko o face mai scumpă decât un design cu o singură celulă, tipică pentru panourile rezidențiale”, a spus Kutscher.
Eficiența, durabilitatea și costul unui panou solar contează în cazul instalațiilor rezidențiale
Celulele perovskite, precum cea folosită în Jinko Tandem Solar Cell, nu au experiența dovedită în domeniu și nu au demonstrat durabilitatea pe termen lung a celulelor de siliciu, a spus Kutscher.
Concluzia este că recordurile de eficiență pentru celulele solare individuale sunt diferite. Kutscher spune că eficiența, durabilitatea și costul unui întreg panou solar contează în cazul instalațiilor rezidențiale.
„Este încurajator să vedem noi recorduri de eficiență stabilite pentru diferite tipuri de celule solare, dar va dura ceva timp pentru ca celulele noi să devină produse comerciale de succes. S-a putea să nu facă niciodată această tranziție”, a afirmat expertul.
Jinko realizează câteva panouri solare rezidențiale, disponibile acum pentru acoperișuri. Toate au cote de eficiență destul de mari, cu puțin peste 22%.
Maxeon 7, cel mai eficient panou solar rezidențial actual, va fi disponibil în SUA în al treilea trimestru al anului 2024, a anunțat Maxeon într-un comunicat de presă.