„Sunt foarte entuziasmat”, a comentat la cald jurnalistul Lucas Villa injecția care tocmai i s-a administrat și care, peste câțiva ani, ar putea fi vaccinul împotriva HIV.
Experimentul, deja în desfășurare în mai multe țări prin intermediul studiului Mosaic, a ajuns acum la faza 3. Cu alte cuvinte, lumea se apropie rapid de realitatea unui vaccin împotriva HIV.
Studiul nu garantează, însă, că Villa a primit efectiv medicamentul. Potrivit managerilor de proiect, 50% dintre voluntari vor primi o soluție salină în locul vaccinului. „Așadar (în cazul în care nu mi-au administrat un placebo), acum vor măsura răspunsul imunitar al acestui vaccin în organismul meu”, a subliniat jurnalistul; care într-un tweet a amintit că nu există doar vaccinuri împotriva coronavirusului, într-un moment în care COVID-19 pare să eclipseze toate celelalte boli. „Pentru că nu există un singur virus de oprit”, a conchis pe contul său de Twitter.
Cum funcționează acest vaccin?
Testele care se efectuează vizează două vaccinuri experimentale împotriva HIV în care sunt implicate, printre alte organizații, compania farmaceutică Janssen. Potrivit președintelui Coordonării de Stat pentru HIV și SIDA din Spania (CESIDA), Ramón Espacio, totul „se bazează pe adenovirus și pe crearea de anticorpi împotriva HIV”, scrie Euronews.
Vaccinurile din studiu sunt denumite Ad26.Mos4.HIV și Bivalent gp140. Nu sunt produse de virusul viu sau mort, ori de celulele umane infectate cu HIV, deci nu există riscul de a fi infectați cu HIV și, prin urmare, de a dezvolta SIDA.
Ad26.Mos4.HIV include adenovirusul de tip 26, un virus comun în viața de zi cu zi, care poate provoca răceli și infecții respiratorii. Acest adenovirus este conceput astfel încât organismul să producă proteine asemănătoare celor din HIV și să îi permită să creeze anticorpii necesari pentru atunci când virusul va vrea să intre în corp în viitor. În schimb, mai multe proteine artificiale similare HIV sunt incluse în gp140 bivalent pentru a provoca un răspuns imunitar. Potrivit lui Espacio, „este un vaccin ciudat, în sensul că el conține mai multe componente, cu care se vor injecta mai multe doze timp de un an”.
Unde este testat?
Mosaic este încă în căutare de voluntari pentru acest studiu, care are loc în diferite țări. În Europa participă Spania, Polonia și Italia; dar este în curs de desfășurare și în Statele Unite, Mexic, Brazilia și Argentina. Este prevăzut să participe aproximativ 3.800 de persoane.
Vicente Descalzo este medic la Unitatea MST și HIV a Spitalului Val d’Hebron din Barcelona. El lucrează la un studiu Mosaic și subliniază pentru „Euronews”: „Ideea este de a demonstra eficacitatea și că o indicație poate veni de acolo, să încerce să implice mulți participanți pentru a obține datele de eficacitate. În fazele precedente s-a calculat deja dozajul și s-a observat unde pot exista efecte secundare”.
Cui i se administrează?
Studiul se desfășoară pe o populație de bărbați care întrețin relații sexuale cu bărbați și persoane transsexuale, care pot fi expuse riscului de a contracta HIV. „Suntem într-un stadiu foarte timpuriu al studiului”, mai explică Descalzo. „Încă căutăm participanți, este foarte devreme să avem date. Este posibil să existe o analiză intermediară, dar timp de doi ani nu cred că vom avea date”.
Potrivit managerilor de proiect, fiecare participant trebuie să aibă între 18 și 60 de ani, să nu fie infectat cu HIV și să fi decis să nu folosească profilaxia pre-expunere (PrEP), care servește la prevenirea infecției cu HIV (și s-a dovedit că este foarte eficientă) . „Dacă, dintr-un anumit motiv, această persoană nu dorește să ia pilule sau nu este convinsă de PrEP, atunci îi putem oferi să participe la alte studii de prevenire sau cercetare, ca în acest caz, dar bineînțeles trebuie să îi oferim mai întâi acele strategii care știm că au funcționat deja”, adaugă medicul spaniol.
Ca și în alte studii de acest tip, nici medicul, nici pacientul nu știu dacă este inoculată doza de vaccin sau de placebo.
De ce nu avansează la fel ca și pentru COVID-19?
„HIV este un virus care are multe mutații”, explică Descalzo. „Se replică într-un mod defect și acest lucru te face să ai multe mutații. HIV are de o mie de ori mai multe variante decât coronavirusul: într-o regiune poate fi foarte diferit decât în alta, ceea ce face dificil să ne gândim cum să proiectăm un vaccin care să poată proteja împotriva tuturor variantelor”.
Pe de altă parte, este frecvent în rândul celor care se îmbolnăvesc de COVID-19 ca, la un moment dat, să se vindece. În timp ce încă nu avem informații despre cineva care s-a vindecat spontan de HIV”, adaugă medicul de la spitalul Val d’Hebron.
O altă diferență între cei doi viruși este numărul incidenței. „Incidența HIV este mai mică, așa că a durat mult mai mult pentru investigarea sa”, concluzionează Descalzo, adăugând că a existat și o investiție mai mare în cercetarea COVID.
Când se vor cunoaște mai multe date?
Președintele coordonării statale spaniol pentru HIV și SIDA (CESIDA), Ramón Espacios, subliniază că „există deja un studiu (cu aceleași vaccinuri) care este făcut pe femei, în țările africane, unde virusul este mai răspândit printre ele, și se pare că acolo, unde studiul este mai avansat, datele preliminare ar putea fi disponibile deja până la sfârșitul anului”.
Espacios cultivă o speranță prudentă, deoarece au existat deja alte cazuri de vaccinuri care nu au funcționat. „Pare bun, dar am avut alte teste și alte încercări și este necesar să dovedim că funcționează cu adevărat”, amintește președintele CESIDA.
„Trebuie să fim siguri că răspunsul durează, că anticorpii durează suficient de mult timp și că au o capacitate suficientă pentru a bloca intrarea virusului”, explică Espacios. „Au existat multe alte încercări, iar ultima, care a fost făcută în Thailanda, a constatat că eficacitatea nu era suficientă, era puțin peste 30%. Un vaccin pentru HIV ar avea nevoie de o eficacitate mai mare”.
Descoperire pentru țările subdezvoltate?
Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a aprobat miercuri cu o mare majoritate o serie de măsuri urgente pentru a pune capăt epidemiei de SIDA până în 2030 și a avertizat că pandemia de coronavirus a crescut inegalitățile și a înrăutățit accesul la antiretrovirale, la tratamente și la diagnostice.
193 de națiuni s-au angajat să pună în aplicare un text care prevede reducerea anuală a infecțiilor cu HIV la mai puțin de 370.000 și decesele corelate de SIDA la mai puțin de 250.000 până în 2025.
„HIV continuă să fie o problemă de sănătate publică în Spania și în Europa, dar aici (în lumea dezvoltată) avem acces la tratament. Avem o incidență care este încă ridicată, dar cu mortalitate foarte scăzută, deoarece persoanele au acces la tratament și cei care sunt seropozitivi au posibilitatea să trăiască bine”, afirmă președintele CESIDA.
Totuși, există țări în care accesul la tratamente nu este universal și rămâne foarte limitat. „În Tanzania, 30.000 de persoane continuă să moară de SIDA și, așa cum vedem cu COVID-19, modul prin care putem pune capăt epidemiilor este de a avea un vaccin eficient”, concluzionează Espacio.
Sursa foto: Dreamstime