Tehnologia și inovarea încep să-ți facă simțite prezența ți în agricultura din România. Fermierii nu mai fac agricultură doar cu sapa și plugul tras de boi.
Anul acesta, în Insula Mare a Brăilei, compania Agricost a testat o nouă tehnologie de însămânţare a hibrizilor de porumb care, potrivit opiniei specialiştilor, în urma rezultatelor încurajatoare, va fi extinsă. Este vorba despre semănatul în pătrat.
„În România se seamănă la 70 cm între rânduri, dar numai 30% din apa unei ploi e folosită de plantă. La fel se întâmplă şi cu îngrăşământul. La semănatul în pătrat fiecare plantă utilizează independent absolut tot nutrientul oferit. Apoi, acoperind mai bine terenul, nu va mai fi atât de mare procesul de evapotranspiraţie”, a explicat Ionuţ Vicliuc, inginerul şef al fermei „Gemenele”, una din cele 19 ferme ale Agricost, citat de revista-ferma.ro. La ferma „Gemenele” au fost testate 100 ha: 50 ha cu porumbul semănat în pătrat, cu latura de 37,5 cm, la o densitate de 72.000 de boabe răsărite, iar restul cu porumb la distanţă între rânduri de 50 cm şi la aceeaşi densitate. „Am semănat 72.000 de plante pe hectar, pentru că nu am putut să apropiem semănătoarea mai mult. Ştim că în străinătate se lucrează la nişte hibrizi care suportă densităţi mai mari. Avem şi 10 ha semănate cu 77.000 plante pe hectar, chiar dacă nu s-a format pătratul perfect”, a adăugat specialistul, citat de Fermier în România.