În prezent, contribuţia cumulată angajat plus angajator este de 10,7% din salariul brut al salariatului.
„Vrem să desfiinţăm complet asigurările sociale de sănătate, adică să nu se mai plătească cele 10,7 puncte procentuale din venitul salariatului. Acestea vor fi înlocuite cu contribuţia bugetului de stat, cu o taxă de solidaritate, am numit-o noi, care poate fi în funcţie de calculele pe care le vom face ca pachete de servicii medicale undeva între 3 şi 5% din salariul fiecărui om în parte şi bineînţeles cu asigurări private complementare care pot fi deductibile din impozitul pe venit al fiecărui salariat”, a spus Nicolăescu, la finalul dezbaterii „PNL-USL are grijă de sănătatea ta” desfăşurată la Palatul Parlamentului.
Practic, Nicolăescu propune schimbarea regulii jocului în timpul jocului. Schimbarea este echivalentă cu încalcarea principiului solidarităţii, adică limitărea accesului la serviciile medicale de bază fără alte costuri suplimentare (aşa cum este în prezent).
În condiţiile în care în baza contribuţiilor de 10,7% fondul de sănătate este pe deficit, iar calitatea serviciilor medicale lasă din ce în ce mai mult de dorit, ce se va întâmpla în cazul stabilirii unei taxe de numai 3-5% din salariu? Rămâne să mai beneficieze de servicii medicale doar cei care au venituri cu mult peste medie? Unde mai intervine protecţia socială specifică oricărui stat civilizat?