Fondul guvernamental de investiţii pentru pensii (GPIF) din Japonia analizează „informaţii de bază” despre alte active nelichide decât cele în care investeşte deja. Printre potențialele noi investiții se află Bitcoin și alte criptomonede.
Fondul de pensii din Japonia este cel mai mare din lume
GPIF este cel mai mare fond de pensii din lume în funcţie de activele gestionate în mai multe clasamente diferite, subliniază CNBC.
De asemenea, oficialii au explicat că plasează fonduri în obligaţiuni şi acţiuni interne şi străine, imobiliare, infrastructură şi capital privat.
În momentul de față, caută informaţii despre alte active. Printre acestea se află:
- pădurile;
- terenurile agricole;
- aurul;
- Bitcoin.
Acestea ar putea fi încorporate în portofoliul fondurilor de pensii, subliniază sursa menționată. Totuși, nu există niciun indiciu că GPIF va investi în Bitcoin sau alte criptomonede.
Bitcoin a atins un maxim istoric
Declaraţia GPIF a venit la câteva zile după ce Bitcoin a atins un maxim istoric. Cea mai mare criptomonedă din lume a crescut cu peste 130% în ultimul an.
Această creştere se datorează parţial lansării fondurilor tranzacţionate la bursă pentru Bitcoin în SUA, în acest an. Acestea au atras intrări de miliarde de dolari.
Fondurile de pensii au fost foarte precaute în privinţa investiţiilor în criptomonede din cauza naturii volatile a acestora din urmă.
Unele au făcut nişte incursiuni. Un exemplu este fondul de pensii din Coreea de Sud (n.red. Serviciul Naţional de Pensii), care a cumpărat acţiuni Coinbase anul trecut.
Amintim că guvernul din Japonia a propus o lege importantă în februarie. În cazul în care va fi adoptată, va permite fondurilor de investiţii să deţină active digitale precum criptomonede.
Autoritățile nipone caută modalități prin care să-și ajute populația îmbătrânită
Într-un articol publicat anul trecut, publicația BBC a notat că autoritățile nipone caută modalități prin care să-și ajute populația îmbătrânită.
Țara are re cea mai vârstnică populație din lume, măsurată în funcție de proporția de persoane cu vârsta de 65 de ani sau mai mult, potrivit ONU.
În Japonia, se preconizează că persoanele cu vârsta de peste 65 de ani vor reprezenta 34,8% din populație până în 2040, potrivit Institutului Național de Cercetare a Populației și Securității Sociale.