Revoluție tehnologică. Trecem la micro-reactoare portabile. Ar putea alimenta până la 1.000 de case

Sursă: NewAtlas.com

O companie din California a obținut finanțare pentru a aduce tehnologia nucleară pentru Marte și aici, pe Pământ. Compania vrea să dezvolte un micro-reactor nuclear compact, portabil, de doar un megawatt. Noua descoperire, datorată tehnologiilor aerospațiale, are un cost redus, poate alimenta aproximativ 1.000 de case și folosește un agent de răcire cu heliu, în loc de apă, informează NewAtlas.

Fondată de foști ingineri ai companiei lui Elon Musk, SpaceX, care au analizat sursele de energie ale unei viitoare colonii pe Marte, Radiant a atras deja 1,2 milioane de dolari de la diverși investitori pentru a continua lucrul la reactoarele sale. Aceste micro-reactoare sunt proiectate special pentru a fi portabile, ușor și eficient de implementat oriunde: fie în comunități îndepărtate, fie în zone de dezastru, arată NewAtlas.

Micro-reactoarele ar putea alimenta o întreagă bază militară din orice colț îndepărtat al lumii

Armata ar putea fi o altă piață-cheie. Astfel de micro-reactoare ar putea alimenta o întreagă bază militară, într-o zonă îndepărtată, timp de patru până la opt ani, eliminând nu doar emisiile generatoarelor actuale pe bază de combustibil, ci și nevoia de a se alimenta constant cu combustibil.

Conform Radiant, combustibilul său „nu se topește și rezistă la temperaturi mai ridicate, în comparație cu combustibilii nucleari tradiționali”.

Folosirea heliului ca agent de răcire „reduce foarte mult riscurile de coroziune, fierbere și contaminare”. Compania spune că a primit deja brevete provizorii pentru ideile pe care le-a dezvoltat în jurul realimentării reactoarelor și al transportării eficiente a căldurii din miezul reactorului.

De pe Marte, aici, pe Pământ

Fondatorul Radiant, Doug Bernauer, este un fost inginer SpaceX care a lucrat la dezvoltarea surselor de energie pentru o viitoare colonie pe Marte. În timpul cercetărilor sale asupra micro-reactoarelor pentru Marte, el a văzut o oportunitate de a dezvolta o sursă de energie flexibilă, la prețuri accesibile și aici, pe Pământ.

„Industria nucleară poate beneficia foarte mult de tehnologiile aerospațiale și de dezvoltările de software care au avut loc în ultimii 20 de ani și nu și-au făcut drum în domeniul nuclear”, a declarat Bernauer.

Și alte companii vin cu soluții uimitoare

Radiant se alătură altor companii care lucrează în prezent la reactoare nucleare compacte, concentrându-se în mod special pe unitățile portabile.

Un exemplu este cel al start-up-ului din Copenhaga, Seaborg Technologies, care a adunat deja o sumă frumușică pentru a începe construirea unui nou tip de reactor nuclear ieftin, portabil, flexibil și foarte sigur. De dimensiunea unui container de transport maritim, aceste reactoare compacte cu sare topită vor putea fi amplasate pe șlepuri plutitoare pentru a fi desfășurate în întreaga lume, amintește NewAtlas.