Cătălin Predoiu a vorbit într-un interviu pentru spotmedia.ro despre marea provocare care va schimba aproape totul în sistemul judiciar. Ministrul Justiției vorbește aici despre procesul de digitalizare a Justiției, care în opinia sa va ridica calitatea actului de justiție.
„Digitalizarea va schimba aproape totul în sistemul judiciar, totul până la principiile fundamentale ale procesului civil și penal.
De fapt, aceasta este și marea provocare, dincolo de problemele tehnice ale digitalizării sistemelor: cum gândim aceste soluții tehnice, cum le aplicăm, astfel încât principii care stau la baza dreptului și a justiției de mii de ani și au fost permanent rafinate de juriști să fie salvgardate, pentru că ele asigură aflarea adevărului. Deocamdată, nu s-a inventat ceva mai bun”, a spus Cătălin Predoiu.
În ceea ce privește calitatea actului de justiție, ministrul consideră că pregătirea profesională individuală precum și calitatea managementului de sistem sunt foarte importante.
„Normal ar fi să se ridice și calitatea actului de justiție prin digitalizare, dar în materie de calitate intră și un alt element în ecuație: pregătirea profesională individuală a magistraților și profesioniștilor liberali, precum și calitatea managementului de sistem, CSM, președinți de instanțe, procurori șefi.
Importantă este însă structurarea integrată a proceselor de digitalizare în toate instituțiile sistemului judiciar, pentru a le face compatibile”, a mai adăugat ministrul.
Digitalizarea ministerului este doar o primă etapă
Cătălin Predoiu a prezentat și principalele etape în acest proces de digitalizare al ministerului, adăugând că acesta nu se va opri aici. Ministrul a precizat că odată cu digitalizarea ministerului, procesul va continua și cu instituțiile subordonate sau aflate în coordonarea acestuia.
„Am dat această descriere în Ordinul ministerial nr.1582/C/2020 prin care am inițiat procesul de digitalizare a activității Ministerului Justiției.
Procesul va include ca primi trei pași:
1. documentarea preliminară asupra soluțiilor tehnice de digitalizare;
2. elaborarea unui concept;
3. elaborarea unui studiu de fezabilitate.
Acești pași vor fi urmați de etapa propriu–zisă de elaborare a soluțiilor tehnice de digitalizare și aplicare efectivă a acestora în activitatea Ministerului Justiției.
Digitalizarea Ministerului Justiției va constitui o primă etapă pilot care va fi urmată de digitalizarea tuturor instituțiilor subordonate sau aflate în coordonarea Ministerului Justiției, într-o concepție unitară și pe baza unui plan și a unor soluții integrate.
Pe baza acestei experiențe ce va fi acumulată în procesul de digitalizare a propriului aparat și instituțiilor subordonate, Ministerul Justiției va iniția și propune un parteneriat cu Ministerul Public, Consiliul Superior al Magistraturii și profesiile juridice liberale pentru digitalizarea activităților administrative și judiciare desfășurate la nivelul instanțelor de judecată și parchetelor.
Acest proces va include atât soluții tehnice, cât și soluții legislative, gândite și elaborate în paralel, în cadrul instituțional partenerial menționat”, a declarat Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu.