Oamenii de știință au făcut o descoperire senzațională care poate salva viața a milioane de pacienți care suferă de această boală. Conform unui studiu publicat în New England Journal of Medicine, s-a constatat că toți pacienții cu cancer rectal cărora li s-a administrat un anumit medicament au intrat în remisie.
După cum a informat New York Times, care a scris pe larg despre acest studiu, deși dimensiunea eșantionului a fost incredibil de mică (doar 18 persoane), rezultatele au fost incredibile.
Studiul a fost plătit de compania GlaxoSmithKline, care a creat medicamentul. Deocamdată au fost doar 18 pacienți, care, în urma administrării pilulei, au intrat în remisie. Medicii sunt încântați de rezultatele experimentului.
„Cred că este pentru prima dată în istoria cancerului când se întâmplă acest lucru”, a afirmat dr. Luis A. Diaz Jr. de la Memorial Sloan Kettering Cancer Center, potrivit Rawstory.
Nimeni nu a crezut că pilula va face minuni
Ideea cercetării cancerului rectal a venit după un studiu clinic din 2017, finanțat de compania de medicamente Merck. A implicat 86 de persoane cu cancer metastatic care se declanșase în diferite părți ale corpului. Toate tipurile de cancer au avut o mutație genetică comună care a împiedicat celulele să repare deteriorarea ADN-ului. Aceste mutații apar la 4% dintre pacienții cu cancer.
Intrarea în remisie, o premieră
Dr. Alan P. Venook, care studiază cancerul colorectal la Universitatea din San Francisco, s-a alăturat autorilor studiului.
El a confirmat rezultatele, spunând că este o adevărată premieră, intrarea în remisie totală a fiecărui pacient nemaifiind întâlnită până acum. În rândul pacienților care au trecut prin chimioterapie și intervenții chirurgicale nimeni nu a crezut că pilula va face minuni.
Medicamentul Dostarlimab ”demască” celulele canceroase
„În medie, unul din cinci pacienți are o reacție adversă la medicamente precum Dostarlimab, cunoscute sub numele de inhibitori ai punctelor de control.
Medicamentul a fost administrat la fiecare trei săptămâni, timp de șase luni. Prețul său este de aproximativ 11.000 dolari pe doză.
Medicamentul ”demască” celulele canceroase, permițând sistemului imunitar să le identifice și să le distrugă”, a explicat raportul.
Rezultatele ar trebui repetate
În timp ce majoritatea reacțiilor adverse sunt ușor de gestionat, între 3% până la 5% dintre pacienții care iau inhibitori ai punctelor de control suferă complicații mai severe care duc la slăbiciune musculară și dificultăți la înghițire și la mestecat.
Dr. Venook crede că actuala descoperire înseamnă „fie că nu au tratat destui pacienți, fie, cumva, aceste tipuri de cancer sunt pur și simplu diferite”.
Dr. Kimmie Ng, expert în cancer colorectal la Harvard Medical School, consideră că, deși rezultatele au fost „remarcabile” și sunt „fără precedent”, ar trebui să fie repetate, notează New York Times.