Cercetătorii de la universitatea Stanford au creat un prototip de baterie pentru telefoanele mobile inteligente care se poate plia, fiind totodată capabilă să se încarce complet într-un minut.
Bateria este din aluminiu şi este mult mai sigură decât modelele pe bază de litiu. Majoritatea bateriilor pe care le folosim în telefoane, tablete, laptopuri în prezent sunt din litiu, iar nu puţine au fost cazurile când acestea au luat foc. Cercetătorii spun că bateria din aluminiu este mai sigură şi mai prietenoasă cu mediul înconjurător.
“Bateria noastră nu va lua foc nici dacă te apuci să o găureşti cu bormaşina”, a declarat Hongjie Dai, profesor de chimie la Stanford.
Bateria este realizată din doi electrozi. Anodul este realizat din aluminiu, iar catodul din grafit. Bateria poate fi îndoită şi împăturită, ceea ce înseamnă că telefoanele flexibile vor deveni o realitate în viitorul apropiat.
O baterie litiu-ion se încarcă complet în aproximativ trei ore, iar cea din aluminiu într-un singur minut. Un alt element important este durata de viaţă a bateriei. Dacă o baterie clasică începe să se epuizeze mai rapid şi rezistă la un ciclu de 1.000 de încărcări, modelul din aluminiu oferă până la 7.500 de cicluri de reîncarcare fără a se sesiza o scădere notabilă a capacităţii.
Deşi va mai dura o perioadă până când bateriile din aluminiu vor echipa dispozitivele electronice, faptul că acestea se reîncarcă într-un timp atât de scurt vor face uitată cea mai mare problemă a telefoanelor inteligente.