Deşi 2007 nu pare să fie la fel de bun ca anii precedenţi din punctul de vedere al randamentelor bursiere, acestea au rămas la nivele superioare celor anticipate la începutul anului. În 2006, cel mai mare randament adus de o acţiune listată la Bursa de Valori Bucureşti (fără Rasdaq) a venit de la Mechel Târgovişte, peste 700%. Anul în curs nu a mai adus vreo creştere la fel de mare, însă numărul acţiunilor cu randamente foarte ridicate s-a mărit. Opt dintre companiile
Deşi 2007 nu pare să fie la fel de bun ca anii precedenţi din punctul de vedere al randamentelor bursiere, acestea au rămas la nivele superioare celor anticipate la începutul anului.
În 2006, cel mai mare randament adus de o acţiune listată la Bursa de Valori Bucureşti (fără Rasdaq) a venit de la Mechel Târgovişte, peste 700%. Anul în curs nu a mai adus vreo creştere la fel de mare, însă numărul acţiunilor cu randamente foarte ridicate s-a mărit. Opt dintre companiile cotate pe piaţa BVB au adus randamente de peste 200% în primele zece luni ale anului 2007.
Pe locul al doilea din punctul de vedere al randamentului se situează Electroputere Craiova, ai cărei acţionari au putut profita din plin de privatizarea companiei, după ce acest eveniment a fost aşteptat mulţi ani de zile. După apariţia ofertei din partea Al-Arrab Contracting Co., şi mai ales după ce AVAS a luat hotărârea de a semna contractul pe data de 6 noiembrie, entuziasmul a fost cuvântul de ordine în ceea ce priveşte acţiunile cu simbolul EPT.
SIF Transilvania, liderul «vedetelor» bursiere
Dintre companiile cu lichiditate ridicată, cele mai bune rezultate le-a avut SSIF Broker, cu un randament total de 166%, rezultat atât din creşterea preţului acţiunii, cât şi din acţiunile gratuite şi din majorarea de capital prin aport în numerar realizată pe parcursul acestui an. Rezultatele bune obţinute de SSIF Broker le-au permis acestora să ofere acţiuni gratuite, în proporţie de 43 de acţiuni noi la 100 deţinute deja. De asemenea, a mai avut loc şi o majorare de capital care a atras noi sume de bani pentru proiectele de extindere ale companiei şi pentru investiţii pe piaţa de capital.
Alte societăţi cu lichiditate ceva mai bună, însă mai mică de 1% din valoarea totală a tranzacţiilor de la Bursă, şi cu rezultate bune, sunt Rompetrol Well Services, cu un randament de 228%, şi Oltchim, cu 193%.
Dintre „vedetele“ care asigură cele mai mari valori ale tranzacţiilor la bursă, cel mai bine stă SIF3, cu un randament de 55,70%, datorat în cea mare măsură repartizării de acţiuni gratuite în locul dividendelor pe anul 2006.
Urmează BRD, cu 43,61%, incluzând şi dividendele, SIF4, cu 35,87%, Rompetrol Rafinare, cu 33,71%, şi Banca Transilvania, cu 33,01%.
„Secretul“ succesului în ceea ce priveşte randamentele pentru acţionari pare a fi, la fel ca şi în anii precedenţi, ascensiunea preţului la bursă, cel puţin în ceea ce priveşte emitenţii mai mici. Apariţia unei veşti de importanţă mare pentru companie, precum privatizarea, relocarea activităţii sau vânzarea vreunui teren, au contribuit în foarte multe cazuri la creşterea bruscă a interesului investitorilor pentru o acţiune şi, implicit, şi la creşterea preţului la bursă.
În cazul companiilor mai mari, acolo unde astfel de veşti apar mult mai rar, succesul a fost adus, pe lângă rezultatele financiare bune, de majorările de capital, fie prin acordarea de acţiuni gratuite, fie prin aport în numerar din partea acţionarilor. Printre companiile care au folosit cu succes astfel de instrumente se numără SSIF Broker, Impact, SIF Transilvania, Banca Transilvania şi Biofarm. De altfel, în cazul Băncii Transilvania este deja o tradiţie majorarea anuală de capital prin acordarea de acţiuni gratuite şi prin aporturi în numerar, lucru care a adus până acum de fiecare dată randamente bursiere bune pentru acţiunile TLV.