Patronatele din morarit si panificatie au semnalat, inca din luna decembrie, o iminenta scumpire a painii. Aceasta ar fi fost determinata, pe de o parte, de scumpirea utilitatilor si, pe de alta parte, pe fondul crepterii pretului graului. „Preturile de achizitie au crescut constant din toamna, ajungand acum la peste 4.000 lei/kg, dar, din pacate, chiar la aceste preturi graul este slab calitativ. Daca la acestea adaugam si scumpirile utilitatilor, s-ar ajunge la preturi insuportabile pentru mare parte din populatie”, sustine Aurel Popescu, presedintele Rompan. Viteza de reactie a ministrului agriculturii la solicitarile Rompan a fost de-a dreptul incredibila. „Am pus problema la sfarsitul lunii decembrie, au trecut sarbatorile, iar lunea trecuta am prezentat propunerile concrete. In numai patru zile, doua dintre ele au si fost adoptate”, spune Aurel Popescu. In primul rand, anularea subventiei pentru depozitarea graului va intra in vigoare la 1 februarie, iar accesarea Rezervei de Stat a fost aprobata, in aceasta perioada intocmindu-se formalitatile birocratice. „In privinta taxelor vamale, am convenit ca pentru moment sa vedem cum reactioneaza piata, o data accesata Rezerva de Stat. Este posibil sa nu se mai apeleze si la aceasta masura, daca piata se relaxeaza”, spune Aurel Popescu.

Graul existent la populatie este slab calitativ

Cand au fost anuntate masurile, ministrul agriculturii, Ilie Sarbu, a adus in discutie si situatia producatorilor care, in general, au de suferit in cazul anularii taxelor vamale. „Impactul negativ asupra producatorilor autohtoni este minim. Pe de o parte, pentru ca sunt putine cazuri in care producatorii mai detin cantitati semnificative de grau, iar pe de alta parte, pentru ca nici zece la suta din cele peste un milion de tone de grau care se presupune ca se afla in magaziile micilor producatori nu este panificabil, asa ca nu intra in concurenta cu cel de la Rezerva sau cu importurile”, spune fostul arbitru international Adrian Porumboiu, actualmente unul dintre cei mai mari investitori din agricultura.
Un avantaj pe care il pot obtine in aceste conditii producatorii agricoli ar fi mentinerea taxelor vamale. „Aceasta pentru ca accesarea Rezervei de Stat se face sub forma de imprumut returnabil la recoltare. Daca nu se suspenda taxele vamale, procesatorii care s-au imprumutat vor fi obligati sa cumpere din productia interna. Cum de aceasta data vor fi presati de contractul cu Rezerva de Stat, este posibil ca producatorii sa impuna preturi mai bune”, considera Adrian Porumboiu.
Actuala situatie aduce in prim-plan o problema pe care producatorii agricoli au trecut-o cu vederea in ultimii ani. „Oricine spune ca avem grau, pentru ca la populatie se afla peste un milion de tone, nu poate fi luat in serios. Peste 90 la suta din acest grau este impropriu panificatiei, pe de o parte din cauza cultivarii in conditii rudimentare, iar pe de alta parte din cauza depozitarii in spatii improprii. Nu dau lectii, dar producatorul trebuie sa inteleaga ca se afla pe o piata concurentiala si nu poate produce la infinit din inertie, fara a indeplini si anumite conditii de calitate”, spune Aurel Popescu. Este pentru prima oara in ultimii 12 ani cand problema calitatii cerealelor romanesti este adusa in discutie.

Rezerva de stat a fost accesata constant

Anul    Cantitatea (tone)
2000    200.000
2001    150.000
2002    –
2003 200.00
2004 ce avem de castigat

2005 · Piata graului se va calma.
2006 · Calitatea painii se va mentine corespunzatoare, graul de la Rezerva de Stat, de buna calitate, va fi amestecat cu cel existent.
2007 · Pretul painii nu va inregistra salturi semnificative.