Pentru a face față inflației extrem de ridicate, Rezerva Federală a SUA (Fed) a decis miercuri să majoreze rata dobânzii cu 75 de puncte procentuale. Este pentru a treia oară consecutiv când se întâmplă acest lucru, la un interval cuprins între 3% şi 3,25%.

În ceea ce privește explicațiile aduse de Fed, potrivit Bloomberg, riscurile inflaționiste sunt extrem de mari, drept urmare, este nevoie de măsuri rapide.

„Suntem extrem de atenţi la riscurile inflaţioniste”, spun reprezentanții Fed care mai precizează și că se aşteaptă ca dobânda să crească la 4,4% până la finalul anului şi la 4,6% în 2023.  Ulterior, spun aceștia, rata dobânzii ar urma să scadă la 3,9% în 2024 şi 2,9% în 2025.

Estimările privind avansul economiei SUA s-au înrăutățit

Tot miercuri, Fed a înrăutăţit estimările privind avansul economiei SUA. Conform noilor cifre, economia SUA ar urma să se situeze la doar 0,2% în 2022 şi să urce la 1,2% în 2023 şi 1,7% în 2024, reflectând impactul mai ridicat al înăspririi politicii monetare, mai arată Bloomberg. 

În ceea ce privește rata şomajului, aceasta ar urma să se situeze la 3,8% anul acesta şi la 4,4% în 2023, în timp ce inflaţia ar urma să revină lent la ţinta Fed de 2% în 2025, mai precizează sursele citate.

Menționăm faptul că măsura de miercuri privind majorarea dobânzii de către Fed confirmă estimările celebrului economist Nouriel Roubini, care a prezis și criza financiară din 2008.

La începutul săptămânii economistul spunea că SUA vor fi lovite de o recesiune puternică, iar băncile, gospodăriile, dar și alte instituții ”vor muri”.

Nouriel Roubini a prezis majorarea dobânzii în SUA

„Multe instituții zombie, gospodării zombie, corporații, bănci, bănci din umbră și țări zombie vor muri. Așa că vom vedea cine înoată gol”, a mai precizat acesta.

Referitor la atingerea unei rate a inflației de 2%, fără o aterizare bruscă, Roubini spunea că acest lucru va fi o ”misiune imposibilă” pentru Rezerva Federală.

Totodată,  economistul declara luni că se așteaptă la o creștere a ratei de 75 de puncte de bază la întâlnirea curentă și la 50 de puncte de bază atât în ​​noiembrie, cât și în decembrie, lucru care s-a și întâmplat acum.

Dacă acest lucru s-ar concretiza, rata fondurilor Fed va ajunge până la sfârșitul anului între 4% și 4,25%.

În același timp, spunea economistul, dacă inflația va persista și va afecta salariile și sectorul serviciilor, atunci, Fed „probabil nu va avea de ales” decât să crească mai mult ratele fondurilor mergând spre 5%.