Rezerva Federală a SUA a majorat dobânda de referinţă cu un sfert de punct procentual

Sursă: Dreamstime

Rezerva Federală a Statelor Unite ale Americii a majorat miercuri, 26 iulie 2023, dobânda de referinţă cu un sfert de punct procentual, invocând inflaţia ridicată drept motiv.

Fed a majorat dobânda de referinţă cu un sfert de punct procentual

„Comitetul (Federal Open Market) va continua să evalueze informaţii suplimentare şi implicaţiile acestora pentru politica monetară, va urmări datele primite şi va studia impactul majorărilor sale de dobândă asupra economiei pentru a determina gradul de consolidare suplimentară a politicii care ar putea fi adecvată pentru a-şi atinge ţinta de inflaţie de 2%”, a transmis, miercuri, Rezerva Federală a SUA.

Potrivit Fed, o rată scăzută a şomajului de 3,6% continuă să depăşească aşteptările specialiștilor financiari, având în vedere creşterea rapidă a ratelor dobânzilor, însă creşterea locurilor de muncă rămâne „solidă”, deși economia americană este în creştere într-un ritm „moderat”.

Ratele Fed vor crește

Vă amintim că, luna trecută, Jerome Powell, președintele Rezervei Federale a SUA, a anunțat personal că „aproape toți” oficialii Fed „se așteaptă ca, de acum până la sfârșitul anului, să fie oportună o nouă creștere a ratelor dobânzilor într-o oarecare măsură.”

Aceste creșteri de rate, care încurajează băncile comerciale să ofere rate mai mari pentru împrumuturile acordate gospodăriilor și întreprinderilor, au ca scop încetinirea activității economice, pentru a reduce presiunea asupra prețurilor și a încetini inflația.

Dolarul american va rămâne monedă de rezervă globală

De altfel, el a zis că dolarul american va rămână monedă de rezervă a lumii, atât timp cât instituţiile democratice şi statul de drept continuă să existe în Statele Unite ale Americii.

„Statutul dolarului de monedă de rezervă a lumii este extrem de important pentru noi. Cred că motivul pentru care avem acest statut se datorează în mare măsură instituţiilor noastre democratice reprezentative, statului de drept şi faptului că avem, în general, un nivel ridicat al stabilităţii preţurilor.

„Cred că dolarul va rămâne monedă de rezervă atât timp cât există aceste lucruri”. Istoria arată că statutul de monedă de rezervă globală „nu este unul permanent, dar este unul de durată. Nu există nicio altă ţară care combină elemente ca stat de drept, stabilitatea preţurilor şi instituţii democratice solide.

Cred că în cazul SUA, atât timp cât menţinem aceste caracteristici ale guvernului nostru şi ale ţării noastre putem continua să avem moneda de rezervă a lumii”, a declarat recent Jerome Powell în faţa Comitetul de Servicii Financiare din cadrul Congresului SUA.