La precedenta reuniune de politică monetară, Fed a decis să continue injecţiile de lichidităţi în economie, care se cifrează la aproximativ 85 de miliarde de dolari în fiecare lună, pentru a susţine relansarea economică. Achiziţiile de obligaţiuni derulate de Fed se împart astfel: 45 de miliarde de dolari pentru bonuri de Trezorerie şi 40 de miliarde de dolari pentru titluri cu garanţii imobiliare.

După şedinţa de politică monetară din 17 – 18 decembrie, Fed a anunţat că va reduce cu aproximativ zece miliarde de dolari pe lună programul de achiziţionare de obligaţiuni, destinat stimulării activităţii economice şi menţinerii unei rate scăzute a dobânzilor.

Decizia arată că Rezerva Federală a SUA crede că economia americană s-a întărit suficient şi nu mai are nevoie de măsuri suplimentare de stimulare. Astfel, va reduce cu cinci miliarde de dolari programul de 45 de miliarde de dolari destinat achiziţionării de bonuri de Trezorerie şi cu cinci miliarde de dolari programul de 40 de miliarde de dolari ce vizează achiziţionarea de titluri cu garanţii imobiliare. Situaţia de pe piaţa forţei de muncă se va îmbunătăţi mai devreme decât s-a estimat anterior, iar rata şomajului ar urma să scadă la 6,3% în 2014, ceea ce ar putea duce la o nouă reducere a ritmului achiziţionării de obligaţiuni, prognozează Fed.

Luna trecută, rata şomajului în SUA a scăzut la 7%, cel mai redus nivel din ultimii cinci ani.

‘Dacă viitoarele date arată o îmbunătăţire a situaţiei de pe piaţa forţei de muncă, la viitoarele şedinţe de politică monetară vom reduce probabil ritmul achiziţionării de obligaţiuni. Continuarea progreselor nu înseamnă certitudine. Ajustările vor fi precaute şi vor depinde de datele economice’, a declarat preşedintele Fed, Ben Bernanke.

Prin această decizie, Rezerva Federală a Statelor Unite recunoaşte îmbunătăţirea celei mai mari economii din lume. Dar asta nu înseamnă că nu mai trebuie nimic de făcut, a precizat Ben Bernanke, referindu-se la americanii care au renunţat să-şi mai caute de lucru.

Luna trecută, vicepreşedintele Fed Janet Yellen, nominalizată pentru preluarea conducerii Rezervei Federale a SUA, a declarat că va continua măsurile de stimulare a economiei SUA adoptate de Ben Bernanke, al cărui mandat se încheie la 31 ianuarie.

‘Programul de achiziţionare de obligaţiuni, în valoare de 85 de miliarde de dolari, a avut o contribuţie semnificativă la creşterea economiei. Cred că sprijinirea economiei în aceste zile este cea mai sigură cale de a reveni la o abordare mai normală a politicii monetare’, a afirmat Janet Yellen, actual vicepreşedinte al Fed, în cursul audierii la Comisia bancară a Senatului SUA.

În timpul audierii, oficialul Fed a apărat programul de achiziţionare de obligaţiuni, criticat de senatorii care l-au numit ‘elitist’, şi au susţinut că aceste achiziţii nu au contribuit într-un mod semnificativ la creşterea economiei.

‘Scopul acestor achiziţii era de a reduce ratele dobânzilor pe termen lung şi chiar s-au înregistrat scăderi sustenabile ale ratelor dobânzilor’, a declarat Janet Yellen, dând exemplul ratelor mai scăzute la ipoteci.

Preşedintele Barack Obama a anunţat oficial nominalizarea lui Janet Yellen pe 9 octombrie. Dacă va fi confirmată, Yellen, în vârstă de 67 de ani, va deveni prima femeie care conduce Rezerva Federală a SUA. AGERPRES