Rezerva Federală americană a încălcat acordurile internaţionale, iar problemele economice ale SUA nu se rezolvă mărind şi mai mult datoria publică, a afirmat joi seară Wolfgang Schäuble.

‘Vorbim de o politică comună faţă de care ţările industrializate, între care şi Statele Unite, s-au angajat în mod expres la summitul G20 de la Toronto’, a spus Schäuble într-o declaraţie televizată.

În cadrul unor convorbiri bilaterale, dar şi la summitul G20 de săptămâna viitoare din Coreea de Sud, ‘vom trata în mod critic subiectul cu prietenii noştri americani’, a adăugat ministrul german de finanţe.

Potrivit lui Wolfgang Schäuble, banca emitentă americană a pompat deja în trecut ‘cantităţi colosale de bani’ în economie, iar ‘rezultatele sunt triste’.

El a subliniat că situaţia pieţei americane a muncii continuă să fie grea, iar situaţia economiei este în continuare proastă.

În termeni asemănători s-a exprimat ministrul german al economiei, Rainer Brüderle, care a declarat că urmăreşte ‘cu îngrijorare’ strategia monetară a Rezervei Federale, după recenta anunţare a unui controversat plan de stimulare monetară care prevede cumpărarea unei datorii publice în valoare de 600 de miliarde de dolari.

‘Nu este de ajuns să pompezi apă. Caii trebuie să bea’, a spus ministrul german al economiei, la Berlin, cu prilejul prezentării unui plan în cinci puncte vizând întărirea sectorului industrial german.

Oficialul german a argumentat că această amplă injectare de dolari în sistem, care va deprecia bancnota verde americană faţă de principalele valute internaţionale, alterează fluctuaţia naturală a monedelor.

Rainer Brüderle consideră că valutele Chinei şi SUA nu reflectă realitatea situaţiei lor macroeconomice, faţă de Germania şi, prin extensie, zona euro.
SURSA: Agerpres