Rezerva Federală din SUA a anunțat miercuri, 1 februarie, o nouă majorare a dobânzii de referinţă. Decizia a fost luată pentru a continua acţiunile de reducere şi stabilizare a inflaţiei, într-un context internaţional instabil.
Rezerva Federală din SUA anunță o nouă majorare a dobânzii de referinţă pentru a reduce inflația
Comitetul Federal al Pieţelor Deschise (FOMC), un organism din cadrul Rezervei Federale (Fed), a anunţat majorarea dobânzii de referinţă cu 0,25%, până la intervalul 4,5%-4,75%.
„Indicatorii recenţi arată creşteri modeste ale consumului şi producţiei. Ritmul creării de locuri de muncă a fost solid în ultimele luni, iar rata şomajului a rămas scăzută. Inflaţia a scăzut într-o oarecare măsură, dar rămâne la un nivel ridicat. Războiul Rusiei împotriva Ucrainei cauzează dificultăţi uriaşe la nivel uman şi economic şi contribuie la o stare de incertitudine ridicată la nivel global. Comitetul Federal al Pieţelor Deschise este foarte atent la riscurile inflaţioniste”, a anunțat Rezerva Federală într-un comunicat.
De asemenea, Rezerva Federală a reiterat că încearcă să obţină un „grad ocupaţional maxim şi o rată a inflaţiei de 2% pe termen lung”.
„Pentru susţinerea acestor obiective, Comitetul a decis majorarea dobânzii fondurilor federale la intervalul 4,5%-4,75%. Comitetul anticipează că va fi necesară continuarea majorărilor dobânzilor pentru a atinge o poziţie de politică monetară suficient de restrictivă astfel încât să permită revenirea inflaţiei la nivelul de 2% în timp”, a completat Rezerva Federală.
Inflaţia din zona UE a încetinit în decembrie 2022
În altă ordine de idei, amintim că inflaţia din zona UE a încetinit în luna decembrie pentru a doua lună consecutiv. Totuși, analiştii nu se aşteaptă ca acest lucru să provoace o schimbare de ton din partea Băncii Centrale Europene (BCE).
În noiembrie, inflaţiei a fost de 10,1% şi a reprezentat prima scădere uşoară a preţurilor consemnată din iunie 2021. Economia zonei euro a fost supusă unei presiuni imense în urma invaziei Ucrainei de către Rusia în februarie 2022, costurile energiei şi alimentelor crescând puternic anul trecut.
În efortul de a combate creşterea preţurilor, Banca Centrală Europeană a majorat ratele dobânzilor de patru ori în 2022 şi a spus că probabil va continua să facă acest lucru în acest an. Rata principală a băncii este în prezent la 2%.
În ciuda altor semne că inflaţia se reduce, analiştii spun că este prea devreme pentru a sărbători şi nu se aşteaptă la o schimbare a politicii din partea băncii centrale. Dobânda ”va ajunge la 3% şi probabil că trebuie să fie menţinută acolo pe tot parcursul anului, chiar dacă recesiunea devine din ce în ce mai evidentă”, a declarat joi Hetal Mehta, de la Legal & General Investment Management.