Problemele financiare cu care băncile americane s-au confruntat anul trecut s-au convertit într-un uriaş câştig pentru Rezerva Federală Americană, care a raportat pentru anul 2009 un profit de 46,1 miliarde de dolari.

Profitul Fed-ului este cu 14,4 miliarde de dolari mai mare faţă de cel din 2008 şi cel mai mare profit înregistrat vreodată de către această instituţie, din 1914, când a fost înfiinţată, până la ora actuală.

Venitul net raportat pentru anul care tocmai s-a încheiat a fost de 52,1 miliarde de dolari, în condiţiile în care pentru anul precedent fusese publicat un venit de 35,5 miliarde de dolari.

Explicaţia acestui profit este legată de programul de salvare a sistemului financiar american, în valoare de 700 de miliarde de dolari, pus în aplicare în urma falimentului băncii Lehman Brothers care a avut loc în septembrie 2008.

Începând cu a doua jumătate a anului 2009, când sistemul bancar american s-a mai echilibrat, băncile care au luat bani de la Fed au început să restituie sumele împrumutate.