‘Poziţia valutară a BNR este puternică şi se poate consolida în continuare dacă va primi o nouă tranşă până la sfârşitul anului’, a declarat luni Jeffrey Franks.
Bordul FMI va discuta evaluările făcute de misiunea aflată în prezent la Bucureşti şi poate decide acordarea unei noi tranşe din împrumutul pentru România, bani care vor intra în rezerva valutară a BNR pentru plata datoriei externe.
‘Am avut o discuţie foarte productivă asupra politicii monetare’, a mai spus Jeffrey Franks la ieşirea de la discuţiile cu oficialii BNR.
Rezervele valutare la Banca Naţională a României se situau la nivelul de 32,579 miliarde euro la 30 septembrie 2010, faţă de 31,554 miliarde euro la 31 august 2010. În cursul lunii septembrie au avut loc intrări de 2,57 miliarde euro, reprezentând tranşa a VI-a aferentă acordului stand-by, au fost alimentate conturile Ministerului Finanţelor Publice (inclusiv tranşa a III-a a împrumutului de la Comisia Europeană), au fost înregistrate venituri din administrarea rezervelor internaţionale.
Ieşiri au totalizat 1,545 miliarde euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi din contul Comisiei Europene, plăţi de rate şi dobânzi aferente datoriei publice externe directe şi garantate de stat şi altele.
Cea de-a şasea misiune a Fondului Monetar Internaţional de evaluare a performanţelor economice ale României în conformitate cu prevederile Acordului Stand-By şi ale Scrisorii Suplimentare de Intenţie a sosit la Bucureşti săptămâna trecută.
România a încasat, până în prezent, 11,27 miliarde de euro de la FMI, din cadrul unui împrumut total de 13,15 miliarde de euro, la care se adaugă cele 3,5 miliarde de euro primite de la CE, dintr-un împrumut de 5 miliarde de euro, precum şi 300 de milioane de euro de la Banca Mondială.
Pachetul total de sprijin pentru România, convenit pe 4 mai 2009 cu marii finanţatori mondiali, se ridică, în total, la 20 de miliarde de euro.
SURSA: Agerpres