Rezerva valutară a Băncii Naţionale a României (BNR) a crescut cu 2,3 miliarde de euro în luna martie, atingând un un nou maxim istoric, de 32 miliarde de euro, în condiţiile unor intrări de aproape trei miliarde de euro şi a unor ieşiri de 700 de milioane de euro. Potrivit BNR, în cursul lunii martie au avut loc intrări de 2,997 miliarde euro, reprezentând alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice, modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţii
Rezerva valutară a Băncii Naţionale a României (BNR) a crescut cu 2,3 miliarde de euro în luna martie, atingând un un nou maxim istoric, de 32 miliarde de euro, în condiţiile unor intrări de aproape trei miliarde de euro şi a unor ieşiri de 700 de milioane de euro.
Potrivit BNR, în cursul lunii martie au avut loc intrări de 2,997 miliarde euro, reprezentând alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice, modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit precum şi venituri din administrarea rezervelor internaţionale.
Ieşirile de 700 milioane euro au reprezentat modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi din contul Comisiei Europene, plăţi de rate şi dobânzi aferente datoriei publice externe directe şi garantate de stat şi altele.
În martie, Ministerul Finanţelor a împrumutat un miliard euro printr-o emisiune de eurobonduri cu scadenţa la 5 ani.
Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone la finele primului trimestru, valoarea acesteia fiind de 2,748 miliarde de euro.
Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 31 martie 2010 au fost de 34,78 miliarde de euro, faţă de 32,46 miliarde de euro la 28 februarie 2010.
Plăţile scadente în luna aprilie 2010 în contul datoriei publice externe, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor Publice, însumează 113 milioane euro.
SURSA: Mediafax