În cursul lunii au avut loc intrări de 1,16 miliarde euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice (inclusiv suma rezultată din emisiunea de obligaţiuni pe piaţa internă în valoare nominală de 100 milioane euro), alimentarea contului Comisiei Europene şi altele.
De asemenea, au avut loc ieşiri de 1,435 miliarde euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută şi altele.
"Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 3,634 miliarde euro. Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 30 iunie 2017 au fost de 38,842 miliarde euro, faţă de 39,252 miliarde euro la 31 mai 2017", informează BNR.
Plăţile scadente în luna iulie 2017 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor Publice, însumează circa 120 milioane euro.
BNR menține dobânda de politică monetară
Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a decis, luni, menţinerea dobânzii de politică monetară la 1,75% pe an, se arată într-un comunicat al băncii centrale.
CA al BNR a hotărât şi păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit
De asemenea, CA al BNR a decis gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar.
Dobânda de politică monetară este nemodificată din luna mai a anului 2015.
AGERPRES