Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat că depozitele de gaze naturale sunt umplute în proporție de 96,53%, conform datelor care au fost disponibile la 4 septembrie 2024.
Depozitele de gaze naturale sunt umplute în proporţie de 96,53%
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a oferit o veste îmbucurătoare pe Facebook în legătură cu pregătirile pentru sezonul de iarnă. Conform datelor actualizate la 4 septembrie 2024, depozitele de gaze naturale sunt umplute în proporție de 96,53%.
Această informație subliniază că țara noastră este bine pregătită pentru sezonul rece, dispunând de suficiente resurse pentru a face față cererii de energie.
Ministrul Burduja a explicat că umplerea aproape completă a depozitelor de gaze nu doar că ne asigură capacitatea de a răspunde cerințelor interne, dar ne permite și să oferim suport altor țări care ar putea întâmpina dificultăți în perioada de iarnă.
În mod special, a menționat sprijinul oferit Republicii Moldova, subliniind angajamentul României de a asista statele care se confruntă cu probleme de gestionare a resurselor energetice.
Cantitatea stocată este mai mare decât anul trecut
Comparativ cu anul precedent, cantitatea de gaze stocată este cu 177,7 milioane de metri cubi mai mare. Această creștere semnificativă evidențiază eforturile Ministerului Energiei de a asigura stabilitatea sistemului energetic în contexte de incertitudine și fluctuații ale cererii.
În cadrul recentului Comandament de Iarnă, au fost discutate măsuri și planuri detaliate pentru a răspunde eficient cerințelor din perioada următoare. Burduja a subliniat că obiectivul principal al autorităților este de a se pregăti din timp, asigurând astfel că fiecare cetățean va avea acces constant la energie, indiferent de condițiile meteorologice sau de volumul de consum. Acest plan include măsuri precise pentru gestionarea resurselor și monitorizarea cererii, astfel încât să se minimizeze impactul eventualelor probleme sau crize.
Ministrul Energiei a evidențiat importanța unei pregătiri adecvate pentru a garanta continuitatea furnizării energiei și pentru a reduce efectele vremii nefavorabile sau ale unei cereri neprevăzute.
În cursul acestei săptămâni, Burduja a explicat că, din cauza secetei, s-a optat pentru o utilizare prudentă a energiei hidro pentru a menține un nivel optim de umplere al lacurilor pentru sezonul rece.
De asemenea, el a anunțat o altă investiție semnificativă din Fondul româno-kazah: centrala în cogenerare de la Midia, unde lucrările sunt finalizate în proporție de aproape 95%, urmând să aibă o capacitate de până la 70 MW.
Potrivit oficialului, „se vede foarte clar o evoluţie spectaculoasă în zona de panouri fotovoltaice, parcurile solare”.