Rezervele internaţionale ale României au depăşit nivelul de 30 de miliarde de eruo ca urmare a intrării în conturile BNR a celei de a două tranşe de la FMI.

Potrivit Băncii Centrale, „Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 30 septembrie 2009 au fost de 30,615 miliarde euro, faţă de 29,950 miliarde euro la 31 august 2009”.

Conform sursei citate, noul nivel al rezervelor internaţionale, record „all time”, a fost determinat de următoarele  operaţiuni:

 – Intrări de 2, 577 miliarde euro, reprezentând tranşa a doua aferentă acordului stand-by cu F.M.I., modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, creşterea cotei aferente României prin alocarea de DST efectuată de FMI, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice, venituri din administrarea rezervelor internaţionale
.

 – Ieşiri de 1, 981 miliarde euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi de rate şi dobânzi aferente datoriei publice externe directe şi garantate de stat, plăţi din contul Comisiei Europene, impactul deprecierii dolarului american faţă de euro, amplificat de ponderea mare a dolarului în structura valutară a rezervelor.

Pe de altă parte, datoria externă totală a României a ajuns la 76,775 mld. euro, potrivit ultimelor date ale Băncii Naţionale, respectiv cele de la începutul lunii august.

DETALII:
Citeşte şi Datoria externă a României a ajuns la 76,775 mld. euro