Rezervele pe care le are Hidroelectrica pentru iarnă: ”Are obligația de avea aproximativ 2 TWh de apă stocată în lacuri”

hidroelectrica

Hidroelectrica / SURSA FOTO: Gazeta de Cluj

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, se confruntă cu o provocare majoră: trebuie să stocheze 2 TWh de apă într-o vară extrem de secetoasă.

Hidroelectrica trebuie să stocheze o cantitate de apă de 2 TWh

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România din surse regenerabile, trebuie să stocheze o cantitate de apă de 2 TWh, conform unei hotărâri de guvern. Aceasta vine într-un context în care vara aceasta a fost una dintre cele mai secetoase din ultimul deceniu. Diferența de producție față de anul trecut, când s-a înregistrat un record de 18,1 TWh, este de 3,8-4 TWh.

În ciuda acestor dificultăți, Hidroelectrica reușește să genereze aproape jumătate din energia produsă în țară. Sectorul energetic a resimțit o presiune considerabilă în timpul verii, în special în orele de vârf, din cauza temperaturilor ridicate.

„Am văzut în această vară că, la un consum de 8.000-8.500 de megawați pe oră, sistemul energetic a făcut cu greu față. Se întâmplă în fiecare vară,  mai cu seamă acum, că am avut un an care a suferit foarte mult din punct de vedere al hidraulicității. Este cel mai secetos an din ultimii 10, deci asta influențează foarte mult”, a declarat Karoly Borbely, la Gândul Green.

Pentru a maximiza producția de energie, în ciuda hidraulicității scăzute, Hidroelectrica a operat toate unitățile disponibile timp de mai multe zile.

„Cel mai secetos an din ultimii 10 a avut un impact asupra producției de aproape 3,8-4 terawați diferență față de anul trecut, an în care am avut o producție record de 18,1 terawați pe oră. Deci vorbim acum de un an în care am suferit din cauza lipsei de hidraulicitate, dar în care toată vara am reușit să producem zile la rând, cu aproape tot ce aveam funcțional și disponibil, undeva jumătate din energia electrică a țării”, a adăugat CEO-ul Hidroelectrica.

SURSA FOTO: Hidroelectrica

Pentru a preveni disfuncționalitățile în producția de energie, sunt stabilite comenzi specifice pentru vară și iarnă

Borbely a explicat că există un comandament operativ ce corelează toate resursele disponibile în funcție de prognoze. El a menționat că, pe baza indicatorilor primiți, se fac analize și calcule pentru a fi pregătiți înainte de orice eveniment. Conform unei hotărâri de guvern, toți producătorii trebuie să fie pregătiți pentru iarnă.

„Este un comandament operativ care nu face altceva decât corelează toate resursele pe care noi le avem la dispoziție, în funcție de ce urmează. Avem, în funcție de vreme, indicatorii pe care îi primim, iar noi ne facem calculele, ne facem analizele și tot timpul suntem pregătiți înainte să se întâmple. Conform hotărârii de guvern, avem obligația, toți producătorii, să fim pregătiți pentru perioada de iarnă. De exemplu, Hidroelectrica are obligația de avea aproximativ 2 TWh de apă stocată în lacuri. Deci, indiferent cât de mare este seceta în timpul verii, eu nu turbinez apa din lacuri, pentru că este o rezervă pe care trebuie s-o păstrăm”, a precizat Borbely.

Avem un management energetic foarte eficient, în lunile iulie-august am calculat fiecare picătură de apă ca să putem produce energie pentru clienții noștri și, în același timp, să și păstrăm energia pentru perioada de iarnă. În ultimii cinci-șase ani nu au fost probleme deosebite”, a adăugat Karoly Borbely.

CEO-ul Hidroelectrica a detaliat situațiile care pot apărea în caz de viscol sau alte probleme generate de intemperii

“Dacă vine o vijelie, vine o ninsoare foarte mare care afectează rețelele de distribuție, acolo sigur că pot exista niște sincope: vorbim de câteva ore până intervin echipajele din teren sau pot apărea câteva disfuncționalități, dar pe perioadă foarte scurte de timp. În aceste perioade, comandamentele, practic, funcționează 24 de ore din 24, avem linia roșie, grupuri de WhatsApp, avem videoconferințe permanente, identificăm zonele unde trebuie să avem intervenții“, a explicat șeful Hidroelectrica.

Conform lui Karoly Borbely, ploile căzute în Europa Centrală au un impact pozitiv asupra producției de energie a Hidroelectrica. El a menționat că, din punct de vedere al rezervelor de apă pentru iarnă, situația este favorabilă.

„Din punctul de vedere al rezervelor de apă pentru iarnă, stăm bine acum. Din fericire, zilele acestea, după o secetă îngrozitoare în această vară, în Austria, Ungaria, Serbia și Germania au fost niște ploi, este un ciclon care ne-a salvat săptămânile astea și care aduce foarte multă apă pe Dunăre, de la 2.200 – 2.300 mcs, cum a fost zilele trecute, așteptăm în următoarele patru-cinci zile să crească Dunărea undeva la 6.000 mcs”, a a explicat acesta.

„Sunt niște valori care, practic, ne ajută foarte mult la zona de producție. Deci, noi suntem pregătiți pentru de iarnă. Am fost foarte eficienți în această vară, atât noi, cât și ceilalți colegi. Producătorii sunt bine pregătiți, așa cum fac în fiecare an”, a adăugat el.

Compania dispune de o capacitate de generare de 6.300 MW din surse hidro și 108 MW din surse eoliene

Hidroelectrica SA este listată la Bursa de Valori București (BVB) sub simbolul H2O, iar statul român, prin Ministerul Energiei, este acționarul majoritar.

Compania dispune de o capacitate de generare de 6.300 MW din surse hidro și 108 MW din surse eoliene, având o cotă de piață de aproximativ 30%, ceea ce o face cel mai mare producător de energie electrică din țară.

De asemenea, Hidroelectrica domină furnizarea de servicii de sistem pentru SEN, având circa 70% din serviciul de reglaj secundar și 60% din serviciul de rezervă terțiară rapidă. În 2023, compania a distribuit dividende acționarilor în valoare totală de 4.349 milioane de lei.