Rezervele valutare ale BNR au scăzut cu 1,7 miliarde de euro

BNR

SURSA FOTO: Dreamstime

Oficialii Băncii Naționale a României (BNR) au publicat noi date cu privire la rezervele valutare aflate în cadrul instituției. Noile date publicate vineri arată că rezervele au înregistrat o scădere în luna martie.

Lovitură totală pentru România. Rezerva de valută a scăzut cu 1,7 miliarde de euro. La ce nivel a ajuns

Vineri, oficialii Băncii Naționale a României (BNR) au publicat noi date care arată că în luna martie a acestui an, rezervele valutare au scăzut cu 1,7 miliarde de euro, ajungând la 40,14 miliarde de euro.

În ceea ce privește rezerva de aur, oficialii BNR spun că aceasta s-a menținut la 103,6 tone, echivalentul a 5,77 miliarde de euro.

De asemenea, BNR amintește că în cursul lunii martie au avut loc mai multe operațiuni precum intrări în valoare de 2.915 milioane de euro, care reprezintă modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit la BNR, alimentarea conturilor Ministerului Finanțelor și alimentarea contului Comisiei Europene.

BNR aduce în discuție și ieșirile în valoare de 4,649 milioane de euro, care reprezintă modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit la BNR, plăți de rate și dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută.

Oficialii BNR arată că la data de 31 martie 2022, rezervele internaționale ale României, care includ valute și aur, au fost de 45,91 miliarde de euro.

În plus, plățile scadente în luna aprilie sunt în valoare de 365 milioane de euro, acestea fiind în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanțelor.

Datoria externă a României a crescut în luna ianuarie

La începutul lunii martie, BNR arăta că datoria externă a României a crescut cu 2.826 milioane euro în luna ianuarie a acestui an.

Mai exact, reprezentanții Băncii Centrale susțin că în luna ianuarie 2022, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 815 milioane euro, comparativ cu un excedent de 9 milioane euro în luna ianuarie 2021.

În același timp, în structura acestuia, balanţa bunurilor a consemnat un deficit mai mare cu 868 milioane euro, balanța serviciilor a înregistrat un excedent mai mic cu 22 milioane euro, balanța veniturilor primare și-a redus excedentul cu 93 milioane euro, iar balanța veniturilor secundare a înregistrat un excedent de 15 milioane euro, față de un deficit de 144 milioane euro în perioada de comparație.

Astfel, în luna ianuarie a acestui an, datoria externă totală a crescut cu 2.826 milioane euro. Datele centralizate arată că datoria externă pe termen lung a însumat 99.294 milioane euro la 31 ianuarie 2022 (72,4 la sută din totalul datoriei externe), în creștere cu 2,3 la sută față de 31 decembrie 2021.