Rezervele valutare ale Chinei, deja cele mai mari din lume, au ajuns la finele lunii iunie 2010 la valoarea record de 2.454 miliarde de dolari, în creştere cu 15,1 procente faţă de finele lunii iunie 2009, a anunţat duminică Banca centrală a Chinei (PBOC), citată de China Nouă.

Precedenta valoare record atinsă de rezervele valutare ale Chinei a fost de 2.447 miliarde de dolari, valoare înregistrată la finele lunii martie anul curent.

În al doilea trimestru al acestui an, rezervele valutare ale Chinei au crescut cu 7,2 miliarde de dolari, o creştere mult mai modestă faţă de creşterea de 126,5 miliarde de dolari înregistrată în primele trei luni ale acestui an.

Pe fiecare lună în parte, rezerve valutare ale Chinei au crescut cu 43,4 miliarde de dolari în luna aprilie, apoi a urmat o scădere de 51 miliarde de dolari în luna mai şi o creştere de 14,8 miliarde de dolari în luna iunie. PBOC nu a oferit nicio explicaţie pentru aceste modificări.

De asemenea, rezervele de aur ale Băncii centrale a Chinei se situau la 33,89 milioane uncii la finele lunii iunie.

Rezervele valutare ale Chinei sunt de departe cele mai mari din lume, fiind duble faţă de rezervele valutare ale Japoniei, locul doi la nivel mondial, estimate la 1.050 miliarde de dolari. China a avut nevoie de un deceniu pentru a acumula rezerve valutare de 1.000 de miliarde de dolari, în 2006, însă ulterior ritmul de creştere s-a accelerat astfel că în luna aprilie 2009 rezervele valutare ale Chinei au trecut pragul de 2.000 de miliarde de dolari, iar la finele lui 2009 au ajuns la 2.400 miliarde de dolari.

Rezervele valutare ale Chinei sunt alimentate de excedentele comerciale importante înregistrate de cea mai mare economie asiatică precum şi de fluxurile de investiţii străine. China este cel mai mare creditor al guvernului american, în condiţiile în care a investit o mare parte din rezervele sale în obligaţiuni emise de Trezoreria SUA.

SURSA: Agerpres