În al doilea trimestru al acestui an, rezervele valutare ale Chinei au crescut cu 153 miliarde de dolari, ajutat de excedentele comerciale înregistrate de China şi de intervenţiile Beijingului pe pieţele valutare pentru a achiziţiona dolari în ideea de a controla cursul yuanului. Rezervele valutare ale Chinei se situau la 3.166 miliarde de dolari şi la 3.145,8 miliarde de dolari la finele lunii mai şi respectiv aprilie.

Banca centrală a Chinei a mai anunţat că cererea de credite a rămas la un nivel susţinut, în pofida eforturilor autorităţilor de la Beijing de a ţine sub control creditarea. În luna iunie băncile au acordat noi credite în valoare de 633,9 miliarde de yuani (98 miliarde de dolari), depăşind estimările analiştilor şi peste nivelul de 590 miliarde de yuani înregistrat în luna mai.

De asemenea, masa monetară M2 a înregistrat o creştere anuală de 15,9% în luna iunie după o creştere de 15,1% înregistrată în luna mai.

Banca centrală a Chinei a majorat de trei ori dobânda de bază în acest an, în încercarea de a ţine sub control inflaţia. În luna iunie a acestui an preţurile de consum au înregistrat o creştere de 6,4%, cea mai mare creştere înregistrată în ultimii trei ani, în principal ca urmare a creşterii preţurilor la produsele alimentare.
SURSA: Agerpres